Поряд із цим вдалося запустити проект страхування суден, які заходять у наші порти, від воєнних ризиків. На цьому під час засідання уряду наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«У січні ми вже вийшли на довоєнні обсяги експорту морем, а за загальним обсягом експорту наближаємося до показників, які мали до повномасштабного вторгнення», — зазначив він, зауваживши, що минулого місяця у грошовому еквіваленті загальний український експорт становив 3,1 мільярда доларів, з яких 1,9 мільярда припадає саме на морський експорт.

Як наслідок, за перший місяць 2024 року в державний бюджет надійшло на 14 відсотків більше податків та на 30 відсотків більше митних платежів, ніж планувалося. Загалом до загального фонду держбюджету надійшло 116 мільярдів гривень, а сукупні надходження до загального та спеціального фонду бюджету становили 154,2 мільярда гривень.

Подякувавши українським воїнам за безпеку чорноморської логістики, прем’єр наголосив, що кожна гривня, яка надходить до бюджету від
експортної торгівлі, йде на оборону.

Крім того, Д. Шмигаль повідомив, що уряд на виконання доручення Президента розробить механізм закупівлі систем РЕБ коштом обласних та місцевих бюджетів, а також опрацює питання взяття на баланс закупленого обладнання та включення його в загальну систему, яка захищає нашу критичну інфраструктуру.

Кабмін затвердив Порядок здійснення перерахунку вартості комунальних послуг із постачання тепла, води та вивезення сміття. «Це чіткий алгоритм, який ґрунтується на принципі «плати за те, що отримав». Для нас важливо, щоб надані комунальні послуги були якісними та відповідали заявленим стандартам. Люди мають бачити, що вони платять за реально надані послуги», — зазначив глава уряду, нагадавши, що до кінця опалювального сезону комунальні тарифи для населення на електрику, газ та тепло залишаються не-змінними.

Громадам одинадцяти областей на відбудову соціальної та критичної інфраструктури спрямовано майже 4,5 мільярда гривень субвенції. «Минулого року нам вдалося відновити 37,4 тисячі об’єктів. Серед них 685 закладів освіти, 390 медичних і соціальних закладів, майже 2,9 тисячі об’єктів водо-, газо-, теплопостачання, 22,9 тисячі приватних та багатоповерхових житлових будинків», — повідомив прем’єр і закликав громади ефективно використовувати надані кошти.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення до Прикінцевих та перехідних положень Митного кодексу України змін, які розроблено на виконання зобов’язань України в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 1 грудня 2023 року із Міжнародним валютним фондом. Документом пропонується з 1 березня 2024 року за наявності безпечних умов відновити повноваження митних органів на проведення документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, у тому числі щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів, при переміщенні товарів через митний кордон України, а також поновити документальні перевірки, які були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року.