У Києві під час меморіальних заходів із вшанування Героїв Крут на Аскольдовій могилі, козаків сотні Івана Черпака, яка вступила в нерівний бій з московськими окупантами у лютому 1919 р. на річці Трубіж, та Героїв Небесної Сотні у Борисполі відбулася презентація альбому-буклета, присвяченого творчості відомої художниці Марини Соченко (на знімку). 

У виданні, підготовленому заслуженою діячкою мистецтв України, старшим викладачем кафедри живопису і композиції Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури та науковцем Сергієм Коваленком є опис картини-ікони Божої Матері «Нерушима стіна», що стала одним із мистецьких символів спротиву окупантам. Твір присвячено Героям Крут.

«При роботі над полотном була проведена велика дослідницька робота з пошуком портретних зображень учасників бою під Крутами і їх фотографій. Тому візуальний ряд є перевіреним і унікальним, — каже мисткиня. — На сторінках альбому подаються фрагменти з індивідуальними зображеннями 44 героїв і їхні короткі біографії.

Сподіваємося, що цей альбом, як і ікона, стане вагомим внеском у становлення новітнього патріотичного громадянства України».

У творчому доробку Марини Соченко є й масштабна ікона «Покрова Богородиці», на якій під омофором Пресвятої Богородиці зображено захисників України — київських князів, козаків, вояків УНР і УПА, учасників АТО/ООС — маже 60 історичних портретів героїв, які віддали своє життя за Україну. Стінопис, поруч з яким розміщено зображення видатних українців — Івана Мазепи, Симона Петлюри та інших, прикрашає малу військову каплицю Воздвиження Чесного Хреста Господнього на Аскольдовій могилі у столиці.

Нині картина-ікона, створена на замовлення релігійної громади церкви Святого Миколая на Аскольдовій могилі, є місцем поклоніння не лише парафіян храму, а й усіх киян.

Протягом останніх десяти років Марина Соченко створила галерею портретів українців — творців нашої історії: Євгена Чикаленка, Миколи Міхновського, Дмитра Донцова, Євгена Коновальця, Романа Шухевича, Василя Стуса, Василя Симоненка, В’ячеслава Чорновола та багатьох інших. У мистецькій збірці національної пам’яті — понад 200 портретів учасників Революції Гідності, захисників ДАПу, перших українських «кіборгів», героїв російсько-української війни, волонтерів. Є тут і картини-свідки воєнних злочинів рашистів, як картина «Молитва за Маріуполь».

Ці роботи мисткиня презентувала на виставках «Держава будується нині», «В своїй хаті — своя правда, і сила, і воля», «Борітеся — поборете», «Заради майбутнього України», «Україно! Ти — моя молитва», які відбувалися в Українському домі, Будинку художника, Національному музеї літератури України, Літературно-меморіальному музеї Тараса Шевченка, Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна, загальноосвітніх школах та музеях Київщині. Громадська діячка і волонтерка вже провела 50 персональних виставок своїх робіт.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.