У Комітеті з питань економічного розвитку 07 лютого 2024 року за підтримки Української Ради Бізнесу відбулися слухання на тему: «Пріоритети та виклики діяльності малого та середнього бізнесу в контексті відновлення України».

Участь у заході взяли народні депутати, представники Міністерства економіки, члени коаліції Української Ради Бізнесу, представники галузевих профспілок, асоціацій і об’єднань, експертного середовища та бізнес-асоціацій, науковці, аналітики та інші стейкхолдери.

Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха (на знімку – у центрі) поінформував, що наприкінці січня Президент України В. Зеленський підписав укази про створення Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану та Всеукраїнську економічну платформу «Зроблено в Україні», яка має стати механізмом комунікації між владою та бізнесом.

Учасники слухань визначили основні перепони, що заважають економічному росту, та шляхи їх подолання, а саме:

- спрощення умов роботи малого та середнього бізнесу;

-  дерегуляція;

- демонополізація;

- лібералізація ринкового нагляду та законодавчі рішення для зменшення тиску на бізнес в Україні.

Також торкнулися тем:

- стимулювання бізнесу та підприємств на деокупованих територіях;

- ключові ризики Національної стратегії доходів до 2030 року;

- вплив інституцій на економіку України, створення умов для повернення мігрантів до України.

Серед інших, було також порушено питання мобілізації, збереження економічного потенціалу малого та середнього бізнесу і дотримання балансу між ними.

«Мобілізація – це люди, люди надзвичайно важливі. Але це не лише про тих, хто іде на фронт. Важливі і ті люди, які залишаються в селах, містах, працюють на підприємствах, щодня забезпечуючи можливість працювати нашим захисникам. Важливі також і люди бізнесу. І нам потрібно знайти баланс у цьому контексті. Тому другим питанням слухань – це потреби бронювання бізнесу, щоб мобілізація не стала паралічем, не повісила замки на підприємства», – зазначив Голова Комітету.

За підсумками дискусії учасники надішлють на адресу Голови Комітету пропозиції та аргументи з порушених питань – для напрацювання законодавчих рішень.

Комітет з питань економічного розвитку за результатами слухань підготує відповідні Рекомендації щодо вдосконалення законодавства, нормативно-правових актів та проведення організаційних заходів для економічного відновлення України.

Підготувала Марта БУК.