У заході, зокрема, взяли участь народні депутати, керівники та представники Мінагрополітики, МВС, Держводагентства, Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ), ДСНС, Держспецзв’язку, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Секретаріату Кабінету Міністрів, підприємств та громадських організацій.

На засіданні презентували Стратегію розвитку територій у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення на 2024—2032 роки, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України № 49-р від 23 січня 2024 року. Доповідати про урядову розробку голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко запросив міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Стрільця.

Стратегія має на меті сприяти створенню інвестиційних можливостей, приймати законодавчі рамки, вводити законодавче право для її реалізації.

— Десятки тисяч гектарів зони відчуження можуть стати територією інновацій, наукових відкриттів та збереження унікальних екосистем, а також залучення інвестицій та екологічного лідерства. А після нашої Перемоги — ще й українським туристичним магнітом для відвідувачів з усього світу, — зауважив Роман Стрілець.

Окупація зони відчуження, за його словами, являє собою єдиний у світі випадок ядерного тероризму і найбільший виклик щодо відновлення зони після деокупації. «Саме розмінування цих територій, які сьогодні є потенційно замінованими, ускладнено тим, що ми достеменно не знаємо, якою є зараз мапа забруднення цієї зони через перебування російських військ», — зазначив посадовець, нагадавши про те, як окупанти рили окопи у рудому лісі біля Чорнобиля...

Наступна мета Стратегії — це розвиток наукового потенціалу завдяки перетворенню зони відчуження на центр вивчення мирного атома, впровадження нових практик, розвиток наукової та дослідницької інфраструктури.

Саме на території зони відчуження урядовці планують створення енергетичного хабу Європи. «Потенціал для розвитку і вітрової енергетики і, відповідно, сонячної енергетики, там є більш ніж високий. У 2023 році під час відвідування урядової делегації Німеччини нашого міністерства був підписаний відповідний меморандум з німецьким урядом. Є німецька компанія, яка вивчає питання, наскільки розвиток вітрової енергетики в зоні відчуження можливий», — повідомив посадовець.

Також у зони відчуження є потенціал для розвитку туристичної інфраструктури та біосферного заповідника.

Реалізація презентованої Стратегії заплановано у три етапи. І кожні три роки урядовці обіцяють розробляти відповідний покроковий план, враховуючи досягнення або прорахунки перших етапів.

Після обговорення Комітет прийняв рішення взяти до уваги запропоновану урядову Стратегію розвитку зони відчуження. Затим народні депутати обговорили законопроекти, внесені на розгляд до порядку денного засідання Комітету.

Скриншот відео.