У книгозбірні зазначають, що такі зустрічі спрямовані на популяризацію історії обласного центру, його культури серед міської молоді, вимушено переміщених громадян, жителів миколаївської громади. Проєкт започатковувався завдяки програмі Upshift. Нині вона реалізується в Миколаївській області громадською організацією «Потрібні тут» за співпраці з ЮНІСЕФ і фінансової підтримки уряду Японії.

«Ми з командою зібрались для того, щоб залучити містян, молодь. Хоча ідея живе серед будь-яких вікових категорій, незалежно від статі й віку, інших ідентифікаторів. Чи буде це тільки про історію, про минуле — ні. Насправді на своїх заходах ми поєднуємо і щось про майбутнє, і намагаємося в цю павутину історії вплести щось новітнє, щось про розвиток, ту культуру, котра була й раніше», — каже проєктний менеджер громадської ініціативи «Історики на day off» Микита Короткий.

Цього разу лектором живої бібліотеки був Юрій Котляр, перший проректор, професор кафедри історії Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, доктор історичних наук. «Історія рідного краю — дуже важлива складова культурної спадщини кожного громадянина. Її знання допомагають розуміти, які події та процеси вплинули на формування та становлення тієї чи іншої місцевості, того чи іншого міста та які виклики й проблеми стоять перед громадою сьогодні», — зазначив історик.

Миколаївська область.