Це зробив відомий режисер-експериментатор, заслужений діяч мистецтв України Віктор Попов у межах платформи «Дім актора» — так відбулося й творче повернення митця до рідного міста.

Кажуть, що частіше за Мартіна Мак-Дона у світі ставлять на сцені тільки Шекспіра. Його вважають одним із найвидатніших драматургів сучасності, що здійснює переформатування театру. Тексти визнають блискучими та геніальними. 

— Для масової публіки він більше відомий своїми сценаріями до фільмів «Сім психопатів», «Залягти на дно в Брюгге» та «Три білборди за межами Еббінга, Міссурі», — зазначають у театрі.

Спеціально для вистави на сцені побудували житлову кімнату, в якій відбувається вся дія. Герої пиячать, курять та сваряться між собою. Все, як у реальному житті, яким його знає Мартін Мак-Дона.

«Працювати з драматургією Мартіна Мак-Дона — це щось неперевершене. При тому насправді дуже важко втілити у життя ту кількість сенсів, які було закладено автором у його п’єсі. Тут і буденність, і сприйняття її такої, як вона є, або боротьба з нею. Дуже цікаві філософські мотиви», — каже виконавець ролі Колмена Коннора Андрій Верман.

За сюжетом, двоє братів живуть, аби шкодити один одному. Суть їхнього існування — ненависть і ворожнеча. Тож місцевий священник інколи замислюється, чи не опинився він у пеклі?

«Це така собі душа, яка шукає каяття і виходу із цієї пітьми і з цього світу. Священник дбає більше не за свою душу, а за душі всіх тих людей, котрі перебувають на цьому острові, в цьому місті, і врешті-решт він втрачає віру в самого себе», — розповів виконавець ролі отця Велша Ростислав Анасійчук.

Віктор Попов відносить твір до золотого фонду сучасної драматургії: «Бо автор дуже тонко відчуває сьогодення. Хоча п’єса написана в 1997 році, теми віри, її втрати та пошуки людиною — все це загострилося з часом ще більше. Тому на сьогодні у нас є така пропозиція до роздумів у формі цієї п’єси».

...Уже в першому акті глядачі бачать рушницю. За законами жанру, постріл з неї обов’язково буде далі.

Запоріжжя.

На знімку: сцена з вистави.

Фото надано театром.