У коментарі «Голосу України» голова підкомітету з питань вищої освіти, народна депутатка Юлія Гришина (на знімку) розповіла про поправки до цього документа, які стосуються питань освіти.

«Комітет підтримав дві поправки. Перша стосується найбільш резонансної норми щодо аспірантів. Ідеться про те, що всі аспіранти, які навчаються як за державний кошт, так і за рахунок юридичних і фізичних осіб, матимуть відстрочку від мобілізації. У підтриманому в першому читанні документі міститься норма, яка передбачає, що аспіранти-контрактники не матимуть права на відстрочку. Комітет з питань освіти запропонував передбачити однакові права і для бюджетників, і для контрактників, які проходять навчання в аспірантурі», — повідомила Юлія Гришина.

Стосовно другої пропозиції, то, за її словами, оскільки законопроект про мобілізацію передбачає відстрочку тільки для науково-педагогічних та наукових працівників, то комітет пропонує додати до цього переліку ще й педагогів, які працюють у різних закладах освіти в Україні.

«Я ж запропонувала ще дві поправки, які вважаю дуже важливими. Перша полягала в тому, щоб додати до закладів освіти, які матимуть відстрочку від мобілізації, ще й дошкільну освіту. Зараз ідеться про вищу фахову, передвищу, професійно-технічну, загальну середню, але вважаю доцільним додати до цього переліку ще й працівників дошкільної освіти, адже ця ланка дуже важлива для тих українців, діти яких відвідують дитсадки. До того ж через низькі зарплати там і так нікому працювати. Окрім того, відсоток чоловіків, які працюють у системі дошкільної освіти, мізерний. Тобто фактично йдеться про мобілізацію десь півтори тисячі працівників. Це дуже невелика кількість чоловіків. Бо якщо через мобілізацію закриються дитячі садки, матимемо інші проблеми, які доведеться розв’язувати», — сказала народна депутатка.

Крім того, підтриманий у першому читанні законопроект не передбачає відстрочку для тих, хто здобуває другу вищу освіту. Тож Юлія Гришина підкреслила, що наполягатиме на врахуванні своєї поправки щодо тих, хто здобуває другу освіту за інженерно-технічними та деякими іншими спеціальностями. «Україні дуже потрібні такі фахівці, тому я пропоную норму, яка передбачатиме можливість відстрочки для здобувачів другої вищої освіти за окремими спеціальностями, які мають принципово важливе значення для держави у воєнний час», — зазначила народна депутатка, додавши, що перелік таких спеціальностей має затверджувати Кабмін.

Фото з особистого архіву народної депутатки.