Місія Міжнародного валютного фонду в Києві готується до чергового перегляду програми з Україною, оцінює економічну ситуацію та результати виконання структурних маяків, які Україна зобов’язувалась виконати до кінця лютого 2024 року.

«Приємно, що в цій чотирирічній програмі бюджетний комітет за підтримки та активної участі усього парламенту успішно виконав п’ять структурних маяків МВФ, які стосуються бюджетної політики та державного бюджету», — написала голова комітету у Фейсбуці, зауваживши, що цього тижня в фокусі обговорення були не маяки, а ризики для економіки та бюджету в контексті зростаючого фінансування військової кампанії та необхідності залучення міжнародної допомоги.

Роксолана Підласа нагадала, що цього року потреба в міжнародному фінансуванні становить 37 мільярдів доларів США, а для закупівлі та ремонту військової техніки додатково потрібно понад 400 мільярдів гривень.

«Обмінялися з місією МВФ думками щодо позитивних та негативних ефектів різних джерел залучення додаткового внутрішнього ресурсу. Звернула увагу на те, що додатковий ресурс можна залучити й від скорочення непріоритетних капітальних видатків. І хоча, відверто, це буде несуттєва сума в масштабах нашої потреби, але це полегшить тиск на платників податків», — зазначила голова комітету.

МВФ є одним з найбільших фінансових партнерів нашої країни. Загалом у 2022—2023 роках фонд надав Україні понад 7 мільярдів доларів, а цього року розраховуємо на 5,4 мільярда доларів.

Вл. інф.

Фото: rada.gov.ua