Про це свідчить дослідження «Громадське обговорення як інструмент розвитку інституту старост», підготовлене ГО «ДЕСПРО» на запит Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Участь у презентації дослідження, яка відбулася в «Укрінформі», взяли народні депутати Віталій Безгін, Дмитро Микиша та Віталій Войцехівський.

У межах дослідження було вивчено практику застосування Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост», який набув чинності у серпні 2021 року.

«Було визначено 824 старостинські округи в 131 територіальній громаді, в яких одночасно утворено старостинські округи та затверджено старост, у 18 областях», — розповіла експерт «ДЕСПРО» Олена Бойко.

За результатами дослідження у 50,4 % територіальних громад затверджено порядок проведення громадського обговорення, у 48,9 % — не затверджено.

Водночас, за словами Олени Бойко, обговорення перед затвердженням старост було проведено у 17,4 % громад, натомість у 54,3 % воно не проводилося, а у 24,4 % громад такої необхідності не було у зв’язку з тим, що старост призначили ще до набуття чинності законом.

У більшості випадків (42,9 %) громадські обговорення не проводили через «перезатвердження» старост, у 41,8 % — причини не встановлено, у 9,9% — важко стверджувати, що обговорення відбулось (відсутні протоколи), у 2,2 % випадків було прийнято рішення місцевих рад про незастосування вимог ч.1 ст. 54-1 щодо громадського обговорення. Також серед причин непроведення обговорень називалися: режим воєнного стану (1,1 %), прийняття рішення головою і його затвердження місцевою радою (1,1 %),  обговорення не мало проводитись (1,1 %).

О. Бойко поінформувала також, що 78,8 % територіальних округів, у яких громадські обговорення проводились, надали їх протоколи.

«Ми подивились ці протоколи і можемо говорити про масове недотримання вимог, які прописані у законодавстві. Такі факти є по всіх областях, крім Рівненської», — зауважила експерт, назвавши серед основних порушень громадських обговорень відсутність підписів учасників, їх паспортних даних, відсутність відомостей про кандидатуру старости тощо.

«Презентоване дослідження показало, які положення закону працюють недостатньо ефективно через надмірне регулювання окремих процедур. Сьогодні очевидно, що деякі норми не витримали перевірки повномасштабною війною і потребують додаткових змін», — зауважив   голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін, повідомивши, що нині в парламенті зареєстровано законопроект, який дасть змогу виправити ситуацію. Депутат також повідомив, що цей законопроект уже пройшов комітет, і висловив сподівання, що навесні документ буде ухвалено в цілому.

«Без належного врегулювання в цій сфері, ми втратимо присутність держави на віддалених територіях. Цього ми не можемо допустити», — констатував він.

У свою чергу народний депутат Дмитро Микиша зауважив, що дослідження підтвердили його застереження, які він озвучував перед ухваленням закону. «Тому ми повинні керуватися даними аналізу практичного застосування положень закону. Наші європейські партнери завжди наголошують на необхідності постійного аналізу даних, на які ми маємо спиратись, щоб рухатись далі та розвиватись. Це дослідження показує справжній стан речей зі старостами і дає орієнтири для подальшого вдосконалення законодавчої бази», — сказав він.

Нагадавши, що децентралізація покликана наблизити послуги до людей, народний депутат Віталій Войцехівський зауважив, що старости, як правило, перебувають у віддалених від центру громади, лікарні, пошти та аптеки населених пунктах. Староста — це людина, до якої звертаються у першу чергу. Тому він має бути менеджером, комунальником, дільничним, психологом та організатором заходів.

Також політик назвав такі зустрічі з представниками громад, експертами, а також моніторинг законодавства дуже важливими елементами для вдосконалення законодавчої бази, адже інститут старост досить новий і одразу прописати ідеальний закон було неможливо.