«З точки зору оборони Авдіївка виконала свою місію на відмінно. А коли ми говоримо про кількість втрат ворога, то це 47 тисяч особового складу, з яких 16—17 тисяч вбиті, а решта поранені. Також знищена значна кількість техніки противника. Авдіївка — це 10 х 10 км, і зазвичай за старими тактичними нормативами, таку ділянку захищає одна бригада. А щоб захопити цю територію, ворог сконцентрував приблизно 12 механізованих та мотопіхотних бригад, до того ж ще були бригади спецпризначенців, ГРУ», — прокоментував ситуацію військовий експерт Сергій Згурець.

За його словами, росіяни сконцентрували на цій ділянці понад 40 тисяч особового складу, з українського боку її захищали декілька бригад.

«Головний тягар несла 110-та бригада, яка була сформована у 2022-му й два роки захищала місто. Честь і шана бійцям цієї бригади, бо, розуміючи важливість допомоги окремих батальйонів 3-ї штурмової бригади, пам’ятаємо, що 110-та бригада протягом двох років у найскладніші періоди захищала Авдіївку. На мою думку, інтегральна взаємодія цих бригад надзвичайно важлива», — резюмував Згурець.

У звіті Інституту вивчення війни (ISW) зазначається, що російські війська досі не продемонстрували спроможності забезпечити значний оперативний успіх або провести швидкий механізований маневр на великих смугах території, і взяття Авдіївки не слід сприймати як демонстрацію цієї спроможності. Аналітики звертають увагу на те, що з моменту активізації наступальних дій росії в Авдіївці в жовтні минулого року окупаційним військам вдалося подолати менш як 10 кілометрів через саме місто та його околиці.

Як зазначається у звіті, армії рф потрібно буде провести широкомасштабні маневри на пересіченій місцевості, аби вийти на кордони Донецької області, і їй довелося б йти через більш укріплену територію для досягнення району Слов’янська та Краматорська на півночі Донеччини. Мовляв, росіяни не продемонстрували спроможності провести такі маневри ні під Авдіївкою, ні на будь-якій іншій ділянці фронту...

Окрім того, після виведення українських військ з Авдіївки та подальших заяв росії про контроль над усім містом експерти ISW та кілька українських і західних джерел оцінили, що затримки із західною безпековою допомогою, а саме артилерійськими боєприпасами та критично важливими системами протиповітряної оборони, завадили нашим силам оборонятися від наступу рф в Авдіївці.

«Критична нестача українського обладнання, наданого Заходом, і побоювання повного припинення військової допомоги США змусили українські війська розміщуватися по всьому фронту, що, ймовірно, спонукало російські сили використовувати ситуацію та розпочати обмежені наступальні операції за межами району Авдіївки», — йдеться у звіті ISW.

За даними аналітиків, нині російські війська проводять щонайменше три наступальні операції: уздовж кордону Харківської та Луганської областей, зокрема в напрямку Куп’янська та Лимана, в Авдіївці та навколо неї, поблизу Роботиного на заході Запорізької області.

Як повідомив речник пресслужби східного угруповання військ Ілля Євлаш, ворог продовжує підтягувати свої резерви на заміну раніше втраченим, зокрема, на Лимано-Куп’янському та Бахмутському напрямках. Так, за його словами, готуючи наступ на Куп’янськ, окупанти зосередила там велику кількість техніки та озброєння. Зокрема 500 танків, понад 650 ББМ, 430 артсистем та більш як 150 РСЗО.