Народні обранці розглянули таблицю поправок до другого читання проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення діяльності в галузі державної авіації України» (реєстр. № 9379 від 12.06.2023), який був поданий народними депутатами М. Безуглою, Є. Богуцькою та іншими.

Нагадаємо, 10 серпня минулого року цей законопроект Верховна Рада розглянула у першому читанні та прийняла за основу. До другого читання до нього надійшло 187 поправок та пропозицій від 22 народних депутатів України. Усі вони розглянуті за участі представників відповідних державних структур. На засіданні були присутні заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач, голова Державної авіаційної служби Олександр Більчук, представники Міноборони.

Отже, Повітряний кодекс пропонується доповнити статтями, якими буде передбачено:

введення нових термінів стосовно державної авіації;

уточнення повноважень Міноборони у сфері державної авіації України;

визначення умов сертифікації суб’єктів та об’єктів авіаційної діяльності державної авіації, сертифікації державних повітряних суден, їх виробів, компонентів та обладнання, а також визнання сертифікації суб’єктів та об’єктів авіаційної діяльності, які видані Державіаслужбою або закордонними уповноваженими органами з питань авіації (цивільними та військовими).

Крім того, пропонується визначити умови реєстрації державних повітряних суден та їх виключення з реєстру; встановити вимоги до авіаційного персоналу державіації та запровадити систему добровільних і обов’язкових сповіщень про інциденти з метою сприяння збору інформації про фактичні чи потенційні недоліки в забезпеченні безпеки державної авіації, а також створення відповідної бази даних.

Фото з фейсбук-сторінки Комітету з питань транспорту та інфраструктури.