Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування повторно розгляне на своєму найближчому засіданні законопроект № 4298 «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні». Про це повідомив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

За його словами, законопроект має набути вигляду, узгодженого під час трьох раундів консультацій за модерації Ради Європи, які відбулися у Страсбурзі, Львові та Києві.

«Чи ці консультації зробили проект досконалим і таким, що подобається усім? Ні. Але зі свого боку ми доклали максимум зусиль, щоб мінімізувати навколо нього політичні ігри та маніпуляції. Хоча і так знаю, що окремі діячі все одно будуть його збивати, бо спочатку ми намагаємось у будь-який спосіб збити модель цивілізованого та легального нагляду, а потім жаліємося на утиски з боку силовиків», — зауважив політик.

Народний депутат повідомив також, що оновлена редакція, зокрема, передбачає:

надання головам місцевих держадміністрацій (МДА) та їх заступникам статусу державних службовців;

окрему оновлену процедуру призначення та звільнення голів місцевих держадміністрацій;

створення кадрового резерву та системи нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування.

Новий алгоритм призначення на посаду голови місцевої держадміністрації буде таким:

1) оголошується конкурс і працює єдина комісія (для голів ОДА, в комісії присутні представники асоціацій органів місцевого самоврядування);

2) комісія спрямовує Прем’єр-міністру інформацію про переможців конкурсу;

3) глава уряду формує список кандидатів та виносить його на КМУ (конкурс + кадровий резерв, не менше 3 осіб);

4) КМУ передає список до Президента;

5) Президент призначає голову МДА або запускає нову процедуру;

6) граничний строк перебування голови МДА в одній адміністративно-територіальній одиниці — три роки (впроваджується ротація).

Водночас, відповідно до законопроекту, алгоритм дій із забезпечення законності рішень самоврядних органів буде таким:

ідентифікація правопорушення з боку МДА;

вимога про усунення правопорушення (є обов’язковою для розгляду, граничний строк розгляду — 30 днів);

звернення до суду в разі неусунення порушення (створення загрози територіальній цілісності не потребує додаткових процедур та вбачає миттєву дію голови МДА).

Народний депутат подякував усім причетним до напрацювання оновленої версії законопроекту, висловивши окрему подяку команді Ради Європи.

Вл. інф.