«Екіпаж Су-34 приєднується до нашої рубрики «Вечного полета, братья», — повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук. Це вже п’ятий Су-34 рашистів і загалом сьомий літак російського окупаційного війська, знищений протягом менш як тижня. Відстань, з якої ворожі «сушки» бомблять українські території, становить орієнтовно 60—70 км. Ці літаки перебувають у зоні ураження наявними на озброєнні Сил оборони України зенітними ракетними комплексами. Проте операції з їхнього знищення надзвичайно складні та продумані...

За даними Генштабу ЗСУ (на 21.02), протягом доби на фронті відбулося 66 бойових зіткнень. Військові оглядачі стверджують: російські окупанти продовжують наступ і розширюють його на всій ділянці фронту, готуючись до захоплення нових територій. Це одна з найнебезпечніших ситуацій від початку війни.

Наші оборонці захищали Авдіївку понад чотири місяці. За цей час знищили не менш як 47 тисяч окупантів та 364 танки (щонайменше 7—8 бригад рашистів втратили свою боєздатність). Після цього штаб загарбників пішов на штурм міста в лоб, поклавши у «м’ясних» атаках значну кількість своїх людей. Але цей людський вал зумів переломити наш захист. Втрати росіян у живій силі вимірюються 9—10 до 1 українця, а в техніці — 17 до 1.

ЗСУ відвели більшість військових на заздалегідь підготовлені позиції, однак, зібравши великий наступальний кулак, росіяни продовжують атакувати. Зокрема, останніми днями найзапекліші бої точаться за село Ласточкине, через яке раніше пролягала логістична магістраль до Авдіївки. Також рашисти зуміли пробитися до підступів села Невельське, що на південь від Авдіївки. Вони не припиняють атаки на Первомайське та Георгіївку, через які пролягає дорога до наступних великих цілей ворога — міст Покровськ і Курахове відповідно.

Експерти кажуть: наступна мета окупанта — Вугледар. У разі подальшого просування ворога на захід у напрямку сіл Водяного чи Костянтинівки під загрозою тилового удару опиниться Вугледар, який із середини 2022 року відбив не один масований штурм загарбників. Біля самого Вугледара окупанти також почали ходити в наступ механізованими колонами. Але радше не для штурму міста, а для розосередження сил наших військових. Окрім того, якщо ворог зуміє відкинути Сили оборони на захід на 15 км, то убезпечить від нашої артилерії основну залізничну гілку з Донецька в Маріуполь, а отже, і на південний фронт у Запоріжжі.

Після окупації Авдіївки росіяни можуть перекинути під Бахмут нові резерви та з весни розпочати ще інтенсивніший наступ на Часів Яр, щоб відкрити собі перспективи Краматорсько-Слов’янської кампанії.

На південному фронті рашисти зосередили значну кількість резервів. Створюється враження, що до виборів путіна на росії хочуть зробити йому ще один подарунок — ліквідувати Роботинський виступ, який ЗСУ зуміли пробити під час літнього контрнаступу. За останні кілька днів російська навала атакувала Роботине з трьох боків і відтіснила ЗСУ до його околиць, а подекуди й углиб. Утім, пізніше Сили оборони здійснили контрнаступ і частково відкинули окупантів.

Водночас на Лиманському напрямку окупанти відчайдушно прагнуть зрізати український плацдарм на лівому березі річки Жеребець та максимально наблизитися до наступальної кампанії на Лиман. За тиждень вони зуміли захопити ще шматок сірої зони між селами Терни і Ямполівка. Наразі в цій зоні тривають запеклі бої.