Як зазначають організатори, Валерій Колор, більш відомий як ZdesRoy, — один із найпопулярніших вітчизняних urban-митців, чиї роботи представлені у багатьох містах України та Європи. Це і стінописи, і графіті, й інсталяційні форми. Митець змалку займається творчістю у стилі Urban Art.

«Починав свій творчий шлях через графіті — це той формат, що особливо об’єднує митця з глядачем. А взагалі володію багатьма художніми стилями. Ще дуже подобається створювати мурали. Але якщо ці всі стилі об’єднати, це можна назвати урбан-арт», — пояснює художник.

У своїх роботах найбільше використовує бетон. На думку Валерія, так він інтегрує скульптурні форми в архітектурне середовище міста.

«Процес створення робіт дуже тривалий і складний. Це не те, що пішов до супермаркету, купив матеріали і малюй. Багато часу я витратив на розробку цих проєктів. Зробив модель, потім вона відливається з силіконової форми. Все, що можна побачити на цій виставці, створювалося протягом року. Кожна деталь виливалася з бетону. А це довгий процес сушки, ґрунтовки, фарбування, а потім склейки», — додає митець.

Також у межах виставки презентували серію Walls, urban pattern («Стіни, міський візерунок») та проєкт-колаборацію «Мій дім», до створення яких долучилися урбан-митці з різних регіонів України. Вони зробили унікальні артоб’єкти з типових бетонних мініатюрних будинків-скульптур.

«Графіті — це вид мистецтва, який може бути про любов. І бетон так само може бути про любов. Усе, що ви тут бачите, фактично є уособленням у тому числі й коду нації, тому що це свого роду урбан-паттерн з українським орнаментом. З початком війни ми всі багато речей переосмислили: розуміємо тепер, наскільки любимо свій дім, свій будинок, бо у когось його розбомбили, комусь довелося поїхати, все покинути. Отже, тут ми зібрали концентрацію любові до своєї країни, до свого надбання і до свого дому», — розповіла арткураторка Льона Радченко.

Любителі мистецтва, які завітали на виставку, кажуть, що цей новий для нашого міста вид творчості вже припав їм до душі.

«У Запоріжжі є певний голод на культурні заходи. Відвідуємо родиною завжди все, що тільки можна, якщо час дозволяє. Це просто подарунок місту. Дякуємо організаторам, дякуємо тим, хто цю ідею виплекав. І чекаємо ще схожих заходів», — ділиться враженнями мешканка міста Світлана.

Запорізька область.

Фото Запорізької міської ради.