У зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» тривають жорстокі бої.

За інформацією речника прес-служби ОСУВ «Хортиця» Іллі Євлаша, російські окупанти продовжують тиснути в районі Синьківки, намагаючись захопити її. Важка ситуація залишається поблизу річки Чорний Жеребець, Торського виступу та населеного пункту Терни, куди ворог стягує резерви і де намагається активізувати наступальні дії.

На Бахмутському напрямку тривають інтенсивні бойові дії у районі Часового Яру, Кліщіївки та Андріївки. Біля Часового Яру ворог переходить до лобових атак, інколи намагається обійти Сили оборони по флангах у районі Іванівського та Богданівки, застосовує артилерію, РСЗВ, авіацію, танки та дрони.

На думку координатора групи «ІС» Костянтина Машовця, саме Бахмутський напрямок має всі перспективи на найближчий час розглядатися командуванням противника як «наступна заміна» Авдіївському...

А на півдні України росіяни обережні із застосуванням авіації. Але не припиняють її використання в абсолюті, тому що розуміють, що перевага у повітрі — це те, чим вони ще можуть дотискати. Час від часу спрямовують і керовані авіабомби, як це було в Чорнобаївці минулої доби, і намагаються перевіряти ракетними ударами навіть з використанням балістики, наземних способів тиску. Про це розповіла керівниця об’єднаного прес-центру ОК «Південь» Наталія Гуменюк.

«Щодо саме тактичної авіації, то вона зараз у пошуку нових пускових рубежів, тому що справді є застереження, що максимальне наближення може стати фатальним», — зазначила вона.

російські війська, ймовірно, завершили операції із зачистки Авдіївки та не полишають спроб окупувати населені пункти Запорізької області. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Геолокаційні кадри, опубліковані 21 лютого, показують, що російські війська просунулися поблизу Роботиного. За інформацією командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександра Тарнавського, на Авдіївському напрямку за чотири місяці активної фази оборонної операції загальні втрати російських військ становили понад 47 тисяч осіб.

На думку начальника ГУР МОУ Кирила Буданова, Україна зможе перейти в контрнаступ у 2025 році, якщо матиме достатню підтримку партнерів і продовжить тримати оборону цього року. У розмові із журналістами The Wall Street Journal він заявив, що після виходу Сил оборони з Авдіївки ситуація на фронті залишається складною, однак у ворога також є проблеми — росіяни витрачають більше боєприпасів, ніж можуть виготовити, а більшість поставлених торік у війська танків є старими.

Буданов додав, що російська професійна армія була значною мірою знищена в перший рік вторгнення і тепер ворог кидає в бій непідготовлених призовників.

«Повна окупація Донецької та Луганської областей залишається пріоритетною метою російських військ у 2024 році, але досягти її вони навряд чи зможуть. У них не вистачить сил», — вважає начальник ГУР.