Противник здійснює спроби штурму позицій українських військ на лівобережжі Дніпра.

«Плацдарм тримаємо, позиції не здаємо, продовжуємо відбивати штурми рф. За минулу бойову добу нарахували 5 таких спроб, але всі вони видалися невдалими. За традицією — без бронетехніки, у пішому порядку (росіяни. — Ред.) намагалися проникнути на наші позиції, але знову залишили там 70% особового складу та були змушені ретируватися», — заявила керівник об’єднаного прес-центру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

Увечері 22 лютого російські агресори запустили 31 ударний БПЛА та ракети з акваторії Чорного моря на південь України. Унаслідок цього у Дніпрі є влучання по багатоповерхівці й підприємству, на Одещині — троє загиблих.

Як повідомили Повітряні сили ЗСУ, було знищено 23 ворожих «шахеди» в межах Одеської, Миколаївської, Полтавської, Дніпропетровської, Харківської областей.

На думку колишнього головного військового прокурора України (2019—2020 рр.) Віктора Чумака, найкращим способом боротьби з ворожим ракетним озброєнням є знищення пускових установок рф. «Розуміємо, що ворожі ракети гарно збивати системами ППО, коли вони є в наявності. Добре, що ми маємо SAMP/T, «Петріот», які можуть збивати й балістичні ракети. Але їх не вистачає, щоб прикрити всю країну. Ситуація така, що найкращий спосіб боротися з ворожим ракетним озброєнням — знищувати ракети в місцях, де стоять пускові установки рф. Тобто розбивати ці пускові установки», — пояснив він в ефірі «Еспресо».

За словами Чумака, нам потрібні не тільки ATACMS з дальністю дії 300 км, а й ракети з дальністю 700 км. Такі, як крилаті ракети «Таурус». Днями Reuters повідомив, що Іран надав росії майже 400 балістичних ракет, радіус дії яких — 300—700 км.

Своєю чергою військовий експерт Сергій Згурець наводить приклади високоточного знищення ворожої сили завдяки ефективному поєднанню засобів розвідки та засобів ураження. Перший приклад: Сили оборони «Півдня» опублікували відео ударів по скупченню російських військовослужбовців поруч із селом Подо-Калинівка на тимчасово окупованій частині Херсонської області. Це, власне, Олешківські піски, де ворог вирішив влаштувати полігони. Там росіяни організували тренування штурмових груп, під час яких ті відпрацьовували злагодженість дій.

Після виявлення противника за допомогою нашого безпілотного комплексу Сили оборони завдали два удари «Хаймарсами». За попередніми даними, загинуло орієнтовно 60 російських військових. Ця Подо-Калинівка розташована по прямій за 27 км від Кринків — це місця запеклих боїв, де наші морські піхотинці утримують плацдарм на лівому березі Дніпра, і тих Кринків, де російський міністр оборони брехливо заявив, що начебто їхня армія змогла захопити цей плацдарм. Що, звісно, абсолютно не відповідає дійсності.

Друга історія — удар по шикуванню російських військових, який Збройні Сили України завдали 20 лютого по полігону біля окупованого села Трудівське у Волноваському районі Донецької області. Там три роти 36-ї мотострілецької бригади росії вишикувалися й очікували високого начальника, але українські снаряди «Хаймарс» прилетіли набагато швидше.

«Усе свідчить про ефективну роботу і засобів ураження, і розвідки, зокрема, ті самі удари по Херсонській області, по полігону було зінтегровано з роботою і «Хаймарс», і нашого вітчизняного БПЛА «Шарк», — пише Згурець у своїй колонці. Та згадує ще один хороший приклад використання «Хаймарсів», артилерії та дронів як логічне продовження двох попередніх історій. 22 лютого ворог розпочав атаку на Іванівське під Бахмутом. Зранку у першій групі йшло п’ять БМП з десантом, вони якось проскочили мінними полями і влетіли в село. Їх там почали пригнічувати дронами, артилерією, тож левова частка російської групи закріпилася у школі. Наші військові викликали швидку допомогу у вигляді «Хаймарсів». Було завдано точного удару. Ніхто з ворогів з Іванівського не вийшов...