Найближчі дні будуть надзвичайно важкими для українських захисників, адже російські окупаційні війська, використовуючи свою перевагу у живій силі і техніці, намагатимуться протиснути нашу лінію оборони, зокрема на Авдіївському напрямку... 

У понеділок речник ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій повідомив, що українські військові вийшли із села Ласточкине, що за 6 км від Авдіївки на Донеччині, аби організувати оборону по лінії населених пунктів Орлівка — Бердичі і не допустити подальшого просування противника.

російські окупаційні війська на Харківському напрямку зосередили свої сили на просуванні до Куп’янська, з боку рф укріплюють лінію кордону, підтягують підрозділи росгвардії. Своєю чергою наші захисники збудували лінію оборони на Лимано-Куп’янському напрямку та зайняли потужні укріплення поблизу Куп’янська.

Як повідомив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, він разом з міністром оборони Рустемом Умєровим відвідав передові командні пункти військових частин і підрозділів у зоні бойових дій. «Ми детально проаналізували поточну ситуацію та обговорили необхідні подальші кроки, передусім захисту військ від дронів та ударів з повітря КАБами, а також підсилення окремих ділянок фронту», — написав Головнокомандувач у телеграм-каналі.

Військовий аналітик Сергій Згурець вважає, що подальший розвиток ситуації значною мірою залежатиме від того, як діятимуть ЗСУ. «Найімовірніше, з огляду на недостатню підготовленість фортифікаційних споруд чи перевагу противника насамперед в авіації, артилерії та живій силі, можна припустити ймовірність того, що ми відійдемо на інші позиції вглиб нашої оборони», — припускає він.

Загалом весна на фронті буде важкою. Основний наступ рф очікується ближче до літа. Про це під час прес-конференції 25 лютого повідомив Президент України Володимир Зеленський. Він оприлюднив вперші важливі деталі контрнаступальної операції ЗСУ влітку 2023 року. «Скажу відверто, наші контрнаступальні дії минулого року були на столі кремля ще до того, як почалися контрнаступальні дії. Крапка», — сказав Володимир Зеленський. І зазначив, що дії ЗСУ сплановані, але не підлягають будь-якому розголошенню.

До того ж для успішності будь-яких подібних дій необхідно, зокрема, зменшити перевагу ворога в артилерії. Мовляв, на початку нашого контрнаступу співвідношення використання артилерійських систем було 1 до 1,5—3 на користь росіян. Але вже у грудні-січні цей показник становив 1 до 12 на користь ворога... За словами Президента, окрім поінформованості противника про дії ЗСУ, на контрнаступ вплинув ще один фактор — невиконання партнерами своїх зобов’язань щодо передачі озброєння. Через це кілька бригад, які планувалося залучити до операції, на момент початку контрнаступу були без озброєння.

Здатність протистояти росії об’єктивно дуже залежить від допомоги партнерів. Володимир Зеленський акцентував увагу на компоненті ППО: якби Україна отримала додатково ще десять Patriot для застосування поблизу фронту, то це б кардинально змінило ситуацію...