З тимчасово окупованої Херсонщини ворог здійснив пуск двох керованих авіаційних ракет Х-59 у напрямку Кіровоградської області. Обидві цілі було знищено на Дніпропетровщині. Крім того, 4 БПЛА типу «Shahed-131/136» підрозділи протиповітряної оборони ліквідували на Кіровоградщині.

В ОК «Південь» повідомили: маршрут одного з дронів росіяни провокативно спрямували за траєкторією з перетином україно-молдовської ділянки державного кордону в Одеській області.

У цій атаці противник використав повітряний простір Молдови, куди залетів один з його безпілотників, а звідти дрон уже заходив на українську територію, де був знищений силами ППО ЗСУ. «росія починає використовувати провокативні маневри для того, щоб промацати нерви та можливості Молдови... Раніше рф уже використовувала подібні методи. Зокрема, крилаті ракети у бік Польщі, які за 50 км від кордону розверталися й рухалися знову на нашу територію», — прокоментував військовий оглядач Сергій Згурець.

Своєю чергою командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив, що на східному напрямку знищено ще один російський винищувач-бомбардувальник Су-34.

За даними Генштабу ЗСУ (на 27.02), протягом доби на фронті відбулися 96 бойових зіткнень. На Куп’янському, Авдіївському, Мар’їнському напрямках тривають запеклі бої. А ось нагнітання в інформаційному просторі ситуації навколо Кринків і плацдарму на лівому березі Дніпра вигідне зараз росії. Про це заявила речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк. За її словами, за добу росіяни спромоглися тільки на два штурми. Мовляв, на цій ділянці фронту окупаційні війська діють без застосування бронетехніки, що дуже нервує особовий склад його штурмових груп, який змушують йти у «м’ясні» штурми. Нагадаємо, днями шойгу відрапортував путіну: «Кринки наші».

Але дуже поквапився з такою заявою...

російські війська повернули собі ініціативу на всьому театрі воєнних дій після контрнаступу України влітку 2023 року. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW). Американські аналітики наводять слова Президента Володимира Зеленського, який напередодні заявив, що рф готує новий наступ наприкінці травня або влітку 2024 року.

У звіті ISW зазначається: росія, ймовірно, зможе самостійно ви-значати час, місце і масштаб майбутніх наступальних операцій в Україні. Експерти припускають: російські війська матимуть можливість маневрувати концентрацією резервів і визначати, як і куди розподіляти ресурси, змушуючи Україну до оборонних дій доти, доки рф утримуватиме стратегічну ініціативу.

«Українські війська можуть позбавити росію цих можливостей, якщо матимуть достатньо засобів, щоб кинути виклик російській ініціативі та проводити власні наступальні операції у 2024 році», — резюмують в Інституті вивчення війни.