Під час засідання у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності народні депутати С. Магера, О. Бондаренко, С. Мандзій (зліва направо за столом).

Головна мета відрядження народних обранців — дослідити, наскільки вдало імплементувалися в життєдіяльність підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони відповідні закони, ухвалені Верховною Радою.

Нагадаємо, понад рік тому набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони» № 2750-IX, яким було запроваджено нормативне регулювання цієї сфери, в тому числі питання фінансування та стимулювання створення підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони.

— Разом із цим законом нам довелося внести зміни до Кодексу цивільного захисту, Кодексу законів про працю та деяких законів у частині врегулювання питання функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної та місцевої пожежної охорони, — наголосив на засіданні голова комітету Олег Бондаренко. — Вдосконалюючи вітчизняне законодавство, парламентарії передусім ставили собі за мету покращити стан пожежної безпеки в територіальних громадах. Щоб навіть у сільській місцевості під час виникнення пожежі або надзвичайної ситуації, допомога в зону лиха надійшла вчасно, тобто в межах нормативно визначених 20 хвилин. Це істотно скоротило б кількість смертей та травмування людей, а також істотно зменшило б матеріальні та екологічні збитки, спричинені пожежами.

— Відповідний закон було ухвалено наприкінці 2022 року, — нагадав присутнім народний депутат Сергій Мандзій. — І вже впродовж 2023-го в державі було утворено 99 підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони.

Водночас для забезпечення потреб громад залишається необхідність у додатковому створенні ще щонайменше семисот підрозділів! А оскільки державні пожежно-рятувальні підрозділи як правило дислокуються в райцентрах, то до віддалених населених пунктів відстань залишається на рівні 40—50 кілометрів. Тому забезпечити ефективне реагування на пожежі та інші небезпечні події в таких районах і досі складно...

Виходом із ситуації може стати створення мережі підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони, які могли б вчасно прибувати на місце пожежі, вважають народні депутати. І пропонують глибше вивчити досвід розвинених країн Європи, де безпека територіальної громади та наближення доступності безпекових публічних послуг до населення є пріоритетним завданням.

Розвиток руху добровільних пожежних в Україні — це важлива складова безпеки в територіальних громадах, наголошувалося на засіданні комітету. Досвід європейських країн переконливо доводить, що дієва структура добровільної пожежної охорони дає змогу ліквідовувати пожежі та надзвичайні ситуації винятково силами добровольців, які утримуються за рахунок місцевих бюджетів та частково державного бюджету.

Докладніше про досвід функ-ціонування добровільних пожежних команд у Республіці Польща на зібранні розповіли експерти Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні. А науково-практичні рекомендації щодо розвитку добровільної пожежної охорони в Україні надав Д. Бондар, ректор Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, вишу, який уже багато десятиліть забезпечує державу висококваліфікованими фахівцями у сфері пожежної та техногенної безпеки.

До обговорення нагальних питань функціонування підрозділів місцевої і добровільної пожежної охорони також долучилися представники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Львівських ОДА та облради.

Власним досвідом роботи пожежних підрозділів, у тому числі місцевої та добровільної пожежної охорони, з присутніми поділилися представники громадської спілки «Пожежні-рятувальники України».

Друга частина виїзного засідання комітету була присвячена вивченню практичного досвіду одного з підрозділів добровільної пожежної охорони, створеного в селі Оброшине. Там, на об’єкті, представники ДСНС організували демонстрацію практичних навичок «місцевого загону рятувальників».

— Закон, як ми переконалися, працює, він є дієвим і виконується, як у форматі підготовки прийняття підзаконних актів, так і безпосередньо в розвитку добровільної пожежної системи, — зазначив, підсумовуючи результати виїзного засідання на Львівщину, голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко. — Звісно, попереду ще величезний шлях і чимало роботи. Але закон дав підґрунтя для подальшого розвитку цієї діяльності. Тож завданням нашого комітету передусім залишається наближення вітчизняного законодавства щодо запровадження системи пожежних-добровольців до європейського досвіду. Зокрема, в частині створення пожежних команд, їх фінансування, соціального захисту добровольців тощо.

Фото надано пресслужбою комітету.