На цьому під час засідання уряду наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи запровадження нових антиросійських санкцій із боку США, Канади, Великої Британії та ЄС.

«Загалом проти рф уже діє 17 тисяч індивідуальних та секторальних санкцій. Завдяки цьому ворог втратив 400 мільярдів доларів. Це потужний удар, але можна і треба зробити ще більше», — зауважив він, наголосивши на необхідності впровадження санкцій проти «Росатому», подальшого відключення від системи SWIFT усіх російських та білоруських банків, обмеження імпорту з росії до ЄС скрапленого газу, золота, залізної руди, титану, алюмінію, міді, нікелю, паладію, аграрної продукції.

Водночас Д. Шмигаль закликав міжнародних партнерів разом з Україною якнайшвидше напрацювати єдину юридичну рамку для конфіскації російських активів на користь нашої держави. «Це сотні мільярдів євро, не рахуючи згенерованих прибутків. Це те, що потрібно нам просто зараз для швидкої відбудови та для покриття критичних бюджетних витрат», — наголосив прем’єр.

Кабмін схвалив постанову, яка дає змогу поширити електронну чергу й на водіїв легкових автомобілів. «Невід’ємним елементом підвищення якості державного управління є реформа цифровізації. Ми продовжуємо масштабувати наш успішний проект єЧерга для зручного перетину кордонів», — сказав Д. Шмигаль, додавши, що за допомогою цього сервісу транспортні засоби (вантажні автомобілі та автобуси) вже понад 800 тисяч разів перетнули кордон.

Затверджене урядом положення про інформаційну систему з питань поводження з полоненими унормовує роботу Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та електронну взаємодію між зацікавленими органами державної влади. До бази даних цієї інформсистеми внесуть інформацію про: оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора; цивільних осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії; осіб, зниклих безвісти у зв’язку зі збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України.

Координаційний штаб також отримує повноваження щодо репатріації тіл (останків) оборонців та ширші можливості щодо повернення з полону цивільних осіб.

Ще одне рішення уряду передбачає запуск пілотного проекту щодо зубопротезування ветеранів. «Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, деякі категорії військово-службовців безплатно отримають ці послуги в лікарнях, незалежно від їхньої форми власності», — зазначив Д. Шмигаль, повідомивши, що у цьогорічному держбюджеті для цієї програми передбачено 750 мільйонів гривень. Укласти договір із НСЗУ, а отже, стати учасниками пілотного проекту, зможуть заклади охорони здоров’я будь-якої форми власності.

Уряд схвалив постанову щодо подальшого розвитку сфери електронної ідентифікації, що необхідно для участі «Дії» в розробці Європейського цифрового гаманця. Передбачається, що використовувати цифровий гаманець для отримання різних видів послуг можна буде як в у межах своїх країн, так і за кордоном.

За поданням Конкурсної комісії з відбору на посаду голови Національного агентства з питань запобігання корупції новим керівником НАЗК призначено Віктора Павлущика.