За добу, за інформацією Генштабу ЗСУ (на 01.03), на фронті відбулося 83 бойові зіткнення. Найбільше ворог атакував на Авдіївському напрямку, в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське, Невельське та на Новопавлівському напрямку (Красногорівка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка).
29 лютого противник втратив одразу три бомбардувальники Су-34. Загалом менш як за два тижні наші захисники відмінусували 13 ворожих літаків.

«Завдяки чому зменшується «поголів’я» російської авіації, точно невідомо, головна версія — це так званий блукаючий Patriot, хоча об’єктивно вона є найбільш вірогідною, бо дальність знищення таких висотних повітряних цілей зенітними ракетами якраз становить до 160 км, і ми бачимо, що є ділянки, звідки можна застосовувати цей ЗРК для того, аби знищувати російські винищувачі», — коментує ситуацію військовий оглядач Сергій Згурець.

Ці літаки є носіями авіаційних бомб, якими рф буквально закидає позиції Сил оборони і прифронтові населені пункти. Військовий експерт Олександр Коваленко порахував, що за лютий росіяни максимально застосували КАБи порівняно з попередніми періодами — понад 1200 вагою від 200 до 1500 кг, більшість з яких скинули на Авдіївку. Проте в ангарах ворога ще багато «сушок», і нашим Повітряним силам доведеться добре попрацювати, аби їх знищити.

Але наша ППО має знищувати не лише винищувачі. У посланні федеральним зборам путін визнав, що проти України використовувався й ударний гіперзвуковий комплекс морського базування «Циркон». На думку Згурця, така заява російського диктатора підтверджує причетність до терористичних ударів по Україні з використанням різних зразків зброї. Мовляв, слова путіна — ще один доказ злочинних дій ерефії. Проте залякування кремлівського карлика, зокрема ядерною зброєю, адресовані насамперед нашим союзникам, скоріш за все матимуть зворотний ефект.

І це підтверджує звіт Інституту вивчення війни. Аналітики ISW наголошують: наразі кремль проводить інформаційну операцію, імітуючи зацікавленість у переговорах, щоб спонукати Захід до поступок щодо суверенітету та територіальної цілісності України.

У своїй промові путін підкреслив, що росія володіє зброєю, здатною завдати удару по західних країнах, і заявив, що ескалація Заходу загрожує можливим ядерним конфліктом, який може зруйнувати цивілізацію. Проте москва не вдалася до жодних значних ескалацій у відповідь на надання Україні нових західних систем, і ISW вважає, що застосування рф ядерної зброї в Україні і поза її межами є вкрай малоймовірним.

«путін має максималістські цілі в Україні, які дорівнюють повній капітуляції України, а також прагне послабити й розвалити НАТО — мета, яку він розглядає як невід’ємну частину російських національних інтересів», — вважають американські аналітики.