Тут, зокрема, сконцентровано ургентну, хірургічну, реанімаційну, отоларингологічну, неврологічну та педіатричну допомогу малюкам уже з перших годин життя.

У межах реформування галузі та реорганізації закладів охорони здоров’я задля забезпечення надання стоматологічної медичної допомоги маленьким пацієнтам Хортицького району й розташованих поруч об’єднаних територіальних громад — Біленьківської, Долинської, Широківської та інших — з вересня минулого року в медзакладі було відремонтовано приміщення стоматологічного кабінету й розширено його площу.

«Тепер, оснащений сучасним обладнанням, він пропонує широкий спектр стоматологічних послуг з надання ургентної і планової допомоги дітям, за винятком ортодонтичних процедур. Тут, серед іншого, проводять хірургічне лікування запальних процесів, травматичних ушкоджень, набутих вад і деформацій щелепо-лицьової ділянки», — розповіли в міськраді.

При цьому застосовують сучасні методи профілактики та діагностування. Беруться і за особливо складні випадки — за участю лікаря-анестезіолога маленьких пацієнтів вводять у неглибокий медикаментозний сон (це називають «лікуванням методом седації»).

«Надаємо всю необхідну стоматологічну допомогу — від лікування карієсу до пародонтитів та видалення тимчасових і постійних зубів. Тобто усуваємо найбільш поширені проблеми й піклуємося про здоров’я зубів наших пацієнтів», — каже дитячий лікар-стоматолог Віталій Авраменко.

На базі лікарні щоденно стоматологічну допомогу отримують 12—15 пацієнтів, у тому числі й діти з інвалідністю. Загалом за час функціонування оновленого стоматологічного кабінету необхідну допомогу тут надали майже 950 дітлахам, у том числі й 17 — під загальною седацією.

За необхідності дітей оглядають різні спеціалісти: лікар-стоматолог, хірург, невролог, отоларинголог, педіатр. Також здійснюється нагляд за побічними реакціями та дією лікарських засобів.

«У нашому операційному кабінеті є апарат ШВЛ, монітор, який допомагає пацієнту отримувати необхідну підтримку й контролює його артеріальний тиск, сатурацію. Це переважно пацієнти з дитячим церебральним паралічем, розладами аутистичного спектра. Таким дітям допомагаємо загальним знеболенням. Як правило, це ті пацієнти, яким відмовляють у приватних клініках, тому що це діти з важкими вадами розвитку центральної нервової системи та поведінки», — зазначив завідувач відділення анестезіології інтенсивної терапії та хронічного діалізу В’ячеслав Капуста.

Допомога благодійників дала змогу медикам отримати дентальний рентгенапарат. Завдяки йому вони роблять панорамні знімки зубів в різних проекціях та й загалом усіх структур лицевої частини черепа.

«Він допомагає у діагностиці пошкоджень нижньої щелепи і нижньощелепного суглоба для наших хірургів, які займаються цими проблемами. Основне його призначення — забезпечення дітей якісними інформативними рентгенограмами з мінімальним опроміненням і з мінімальними незручностями, пов’язаними з проведенням самої процедури.

Дитинка стала — апарат виконав свій цикл. На рентгенограмі чи в будь-якому форматі — на фотоплівці, фотопапері, на диску або електронним листом — ми надаємо результат вже через п’ять хвилин», — наголосила завідувач рентгенологічного відділення Інна Коваленко.

У межах надання послуг за програмою медичних гарантій НСЗУ діти від трьох до 18 років отримують екстрену стоматологічну допомогу безплатно.

Нещодавно лікарня отримала від благодійників більше двохсот одиниць меблів — ліжка для дітей різного віку, столи, стільці, шафи, полички, а також комплекти постільної білизни. Все це вже активно використовується у різних відділеннях.

«Благодійний Фонд «Фундація України», за сприяння Мальтійської служби допомоги, передав важливу допомогу. Завдяки такій масштабній підтримці ми створили ще якісніші умови для одужання маленьких пацієнтів цього потужного багатопрофільного медичного центру», — наголосив секретар міської ради Анатолій Куртєв.

Фото Запорізької міської ради.