Це не біографічна драма й не історична реконструкція, а іронічна оповідка про повсякденне життя Кобзаря. Вистава називається «Перепоvieдаки». Шева forever» і вперше планується до показу сьогодні у приміщенні театру-лабораторії Vie, що на острові Хортиця.

«Перепоvieдаки» — це цикл вистав, у якому двоє оповідачів з гумором розповідають та з азартом розігрують різноманітні історії. Започаткований він у театрі-лабораторії Vie (в травні 2023 року театр увійшов до складу платформи «Дім актора»), саме тому в середині слова й фігурує «vie» (з французької — «життя»).

Перша вистава циклу зветься «Міські легенди» й побудована на урбаністичних міфах Запоріжжя. У другій актори в ігровій формі вивчали українські різдвяні традиції різних регіонів країни. Третю виставу циклу вирішено присвятити Тарасу Шевченку.

Особливістю «Перепоvieдак» є детальне дослідження теми, яке проводить команда, перш ніж почати репетиції. Постановча група вивчає архівні матеріали, консультується з експертами, проводить верифікацію фактів. Тексти пишуть самостійно, спираючись на зібрані дані. Так було і в роботі над «Шева forever».

«Уявімо, що Тарас Григорович — сучасний письменник і художник. Про що сьогодні він писав би? Який вигляд мав би його побут? Ми хочемо розвіяти нав’язані ще зі школи міфи про Тараса Шевченка, олюднити його та наблизити до нас і наших реалій», — каже режисерка вистави Олена Павлухіна.

Окрім двох оповідачів, які жонглюють перед глядачами фактами про Шеву, на сцені присутній і сам Тарас Григорович. Він активно дискутує з перепоvieдаками, робить уточнення та зауваження щодо власної біографії. Оточують Шевченка чотири танцівниці, які часом здаються невблаганними Мойрами, часом коханками поета.

«Перепоvieдаки» переосмислюють поезію Тараса Шевченка про кохання та вічне, поклавши її на електронну музику. Експериментує команда і з хореографічними стилями. Словом, митці докладають максимум зусиль, щоб аудиторія по-новому подивилася на духовного батька нації.

Запоріжжя.

На знімку: афіша вистави та епізод з репетиції.

Фото надано театром.