Після підписання цих документів Україна зможе отримати 6 мільярдів євро для забезпечення поточних витрат держбюджету до повноцінного запуску програми.

«Європейський Союз дав старт програмі під назвою Ukraine Facility. Це програма на 50 мільярдів євро на наступні чотири роки, з яких 38,2 мільярда євро прямої бюджетної підтримки, майже 7 мільярдів євро для залучення інвестицій в нашу економіку та 4,7 мільярда євро технічної та адміністративної підтримки, в тому числі реформ на шляху до ЄС», — повідомив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, висловивши вдячність європейським партнерам за солідарність та допомогу.

За його словами, цього року Україна прагне отримати від Євросоюзу до 16 мільярдів євро, але поки тривають усі узгодження стосовно Ukraine Facility, досягнуто домовленостей щодо програми екстреного фінансування від ЄС. Зокрема, затверджені меморандум та кредитна угода передбачають виділення до 4,5 мільярда євро в березні та до 1,5 мільярда євро у квітні цього року.

Як зазначила Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, поки повноцінний запуск Програми Ukraine Facility перебуває на фінішній прямій, це дасть змогу розпочати фінансування ще до її офіційного затвердження.

Підтримка в рамках перехідного фінансування здійснюватиметься за результатами виконання Україною передбачених у Плані на початок 2024 року п’яти індикаторів у сферах управління державними фінансами, боротьби з корупцією, розвитку бізнес-середовища тощо. Три з них, а саме, ухвалення Національної стратегії доходів на 2024-2030 роки, внесення змін до Закону «Про прокуратуру» щодо посилення самостійності Спеціальної антикорупційної прокуратури та схвалення додаткових заходів для запобігання і протидії незаконним доходам і фінансування тероризму, уже виконано. Над іще двома рішеннями, які стосуються підтримки впровадження індустріальних парків як інструменту залучення інвестицій на деокуповані території та передбачають приведення у відповідність Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, поки що триває робота.

Виконання зазначених індикаторів також відповідає умовам Меморандуму щодо дотримання принципів належного фінансового управління, включаючи антикорупційні заходи та покращення управління доходами.

Фінансова допомога ЄС також ураховує дотримання принципів верховенства права та прав людини.

«Кошти міжнародних партнерів допомагають нашому уряду виплачувати зарплати вчителям та лікарям, підтримувати українські родини та українські громади. Ми  повною мірою фінансуємо всі ці видатки, без жодних затримок», — сказав Д. Шмигаль.

Уряд ухвалив рішення щодо запуску програми 25-відсоткової компенсації вартості сільгосптехніки українського виробництва. «Затверджуємо відповідний порядок використання коштів та вдосконалюємо деякі елементи цієї програми. За оцінкою Міністерства економіки програма дасть можливість подвоїти частку вітчизняної сільгосптехніки на внутрішньому ринку, а імпорт зменшиться приблизно на 10 від-сотків», — зазначив прем’єр, додавши, що також буде переоснащено 4,5 тисячі виробництв, створено додаткові робочі місця збільшено надходження до бюджету.

Нинішнього року на реалізацію програми часткової компенсації аграріям за придбану вітчизняну сільгосптехніку передбачено один мільярд гривень. Перелік постачальників агротехніки, вартість якої може бути частково компенсована, буде оприлюднено на веб-сай-ті Міністерства економіки.

Головою створеної у вересні минулого року Державної служби у справах дітей рішенням уряду призначено Петра Добромільського. Завданнями цієї служби, зокрема, є координація соціальної підтримки та соціальних послуг для сімей з дітьми, моніторинг дотримання законодавства щодо захисту прав дітей, супровід громади під час процесу налагодження на місцях систем захисту дітей та взаємодія із дипломатичними установами для захисту прав дітей за кордоном та їхнього повернення в Україну.