На цьому під час засідання уряду наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Завдяки морському коридору вже понад тисяча кораблів перевезли з чорноморських портів приблизно 30 мільйонів тонн вантажів майже до 40 країн світу. Це переважно саме аграрний експорт», — зазначив він, підкресливши, що держава, у свою чергу, продовжує на всіх рівнях допомагати українським фермерам. Зокрема, тільки цього року банки вже видали агрогосподарствам майже 20 мільярдів гривень кредитів, з них 6,3 мільярда гривень — за програмою «5-7-9».

У садівництво і тепличне господарство за останні півтора року також інвестовано 723 мільйони гривень грантових коштів за програмою єРобота, повідомив прем’єр, зазначивши, що уряд ухвалює рішення щодо вдосконалення механізму цієї програми. «Держава покриває 70 відсотків вартості проекту, а решту 30 відсотків фінансує підприємець. За умови створення достатньої кількості робочих місць та виконання інших умов гроші повер-тати не буде потрібно. Уповноважені банки зможуть моніторити ці-льове використання кош-тів. Усе це дасть можливість аграріям ефективніше та раціональніше використати надану державою підтримку», — сказав Д. Шмигаль, нагадавши, що, крім садів і теплиць, програма єРобота також передбачає надання мікрогрантів для старту та розвитку власної справи, гранти на переробку та ветеранський бізнес.

Ще одним рішенням уряд запустив програму компенсації фермерам за закупівлю послуг із розмінування. «Спочатку говорили про два мільярди гривень на цю програму, але вдалося її збільшити, і в держбюджеті закладено три мільярди гривень», — повідомив глава уряду, додавши, що компенсації підлягатиме 80 відсотків вартості робіт із розмінування, а закупівля послуг відбуватиметься через Prozorro, що мінімізує корупційні ризики та створить конкуренцію на ринку гуманітарного розмінування

За словами Першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки Юлії Свириденко, це рішення уряду дасть змогу фермерам уже нинішньої весни укладати контракти як з державними, так і приватними операторами протимінної діяльності на очищення сільськогосподарських земель та отримувати компенсацію із держбюджету. «Це потужний крок до запуску ринку гуманітарного розмінування. Ми сподіваємося, що це рішення допоможе збільшити кількість операторів протимінної діяльності, які працюють на ринку, а також посилити спроможність виробників техніки для розмінування. Особливо важливо для нас — сприяти розвитку українських виробників», — зазначила вона.

Підтримана урядом ініціатива Мінветеранів передбачає збільшення розміру державної соціальної допомоги дітям загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України з числа осіб, які добровільно брали участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, та не входили до складу добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ). Це дасть змогу уже з 1 квітня автоматично підвищити розмір виплати із 2361 гривні до 7800 гривень на одного неповнолітнього та до 6100 гривень на кожного, якщо в сім’ї двоє та більше дітей. У такий спосіб врегульовано питання виплат соцдопомоги і дітям добровольців, яким відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» встановлено статус члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України.

Кабмін схвалив Стратегію розвитку добровільного безоплатного донорства крові та компонентів крові, адже в умовах війни це один із найважливіших складників обороноздатності та національної безпеки країни.

Основними засадами реалізації стратегії є недопущення випадків дефіциту донорської кро-ві та компонентів крові, а також забезпечення безперервності надання трансфузіологічної допомоги цивільному населенню і задоволення потреб сил безпеки та сил оборони. Згідно з цим документом, пацієнтам не доведеться шукати донорів крові, щоб отримати належну медичну допомогу та боротися за своє життя.

Також планується створення в суб’єктах системи крові підрозділів, відповідальних за залучення донорів крові та її компонентів. Формування бази постійних донорів відбудеться за допомогою системного підходу до планування заготівлі крові та керування запасами компонентів крові.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект «Про звернення», який спрямований на вдосконалення відповідного законодавства та приведення його у відповідність до Закону «Про адміністративну процедуру». Документом, зокрема, визначається порядок реалізації права кожного звернутися до органів державної влади та місцевого самоврядування, їх посадових осіб, інших суб’єктів та отримати відповідь у встановлений законом строк; встановлено процедуру подання та розгляду звернень, права і обов’язки учасників відповідних правовідносин. Також пропонується уточнити вимоги до звернення, в тому числі надісланого в електронній формі. Зокрема, передбачається, що звернення в електронній формі може подаватися з використанням електронного підпису. Крім того, передбачено можливість проведення особистого прийому за допомогою відеоконференц-зв’язку, вдосконалено регулювання щодо розгляду петицій тощо.

Фото: Олексій Самсонов.