Про це інформує Міністерство освіти і науки.

Вступ для здобуття вищої освіти потребує підтвердження знань, здобутих у закладах середньої освіти, тому складання НМТ, зокрема й для творчих спеціальностей, є обов’язковим. «Таку вимогу послідовно обстоюють у МОН у межах політики держави з посилення якості вищої освіти», — йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті міністерства. Такий принцип закладено і в проєкті Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році, розміщеному на сайті міністерства.

Водночас творчий конкурс є ключовим критерієм для прийому на відповідні спеціальності — його результати матимуть найбільший вплив на формування конкурсного балу вступника (становитимуть 60%). Натомість результати НМТ додадуть по 10% до конкурсного бала за кожен із предметних блоків.

Якщо йдеться про вступ до закладів фахової передвищої освіти на творчі спеціальності, то в цьому разі складання НМТ не вимагатимуть.

Складання Національного мультитесту дає змогу вступнику подавати заяви не лише на мистецькі, а й на решту спеціальностей.

Тим часом...

Зроблено ще один крок до запровадження грантового фінансування навчання

Ухвалений днями Верховною Радою в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам» (№ 10399) передбачає зміну механізму формування державного замовлення та диверсифікацію бюджетного фінансування вищої освіти, зокрема, шляхом запровадження державних грантів. Втім, невідомо, чи запрацює ця система нинішнього року.

«Головна ідея (законопроекту. — Ред.) — відійти від чорно-білого розподілу на бюджетників і контрактників та завдяки грантам збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку для навчання в ЗВО», — наголосив у своєму дописі в соцмережах міністр освіти Оксен Лісовий.

«Сума гранту визначатиметься урядом, але в сьогоднішніх умовах передбачається діапазон між 15 і 50 тис. грн, які розподілятимуться за результатами ЗНО/НМТ з коригуванням на коефіцієнт спеціальності», — повідомляє МОН. Найбільш здібні вступники отримають грант, який покриватиме всю вартість навчання, іншим доведеться доплачувати з власної кишені.

Законопроектом також передбачено нову систему державного замовлення фахівців для ключових професій (зокрема лікарів, учителів, військових, інженерів деяких спеціалізацій тощо) і механізм максимального забезпечення бюджетного фінансування здобуття вищої освіти для всіх охочих.

Також законопроектом передбачено трансформацію механізму пільгового кредитування. На відміну від чинної системи такого кредитування, оператором видачі кредитів та їх повернення буде не заклад вищої освіти, а банк.

Пільги для здобувачів із числа вразливих категорій населення зберігаються: вони навчатимуться здебільшого на місцях державного замовлення.