Прем'єр-міністр службового уряду Талат Джафері, зокрема, наголосив: «Картина світової безпеки, яка складається зараз, є доказом правильності цього рішення». Його ухвалили чотири роки тому в складній політичній обстановці, бо опозиція, яку підтримували просербські й проросійські сили, категорично виступали проти зближення Скоп'є з НАТО. Тодішній уряд пережив справжню гібридну війну, яку закулісно вела росія.

На шляху до НАТО країні треба було владнати свої відносини з сусідніми державами - Болгарією і Грецію. Скоп'є і Софія уклали Договір про дружбу, добросусідство та співпрацю, а з Афінами - Преспанську угоду, яка передбачала зміну назви з Македонії на Північну Македонію у 2019 році. Що й дозволило стати повноцінним членом Альянсу.

За чотири роки громадяни змогли переконатися у правильності цього кроку. «Чотири роки Північної Македонії в НАТО означають чотири роки підвищеної безпеки і спокійного життя для наших громадян. Сьогодні ми рівні за столом 32 суверенних демократій, де наш голос чують, а наші інтереси та думки цінують», - зазначила міністр оборони Слав'янка Петровська.

Вона нагадала, що з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну Північна Македонія рішуче засудила дії путіна і надала Україні військову допомогу, серед якої були вертольоти Мі-24, на загальну суму, що дорівнює 16 відсоткам її річного оборонного бюджету. Слав'янка Петровська запевнила, що Північна Македонія продовжить надавати підтримку Україні доти, доки в цьому буде потреба. Й нагадала, що країна приєдналася до гарантій безпеки України.

Без членства в НАТО це було би просто неможливо. На цьому наголосив і американський дипломат Філіп Рікер, який очолював дипломатичну місію США у Скоп'є, а потім був помічником держсекретаря США у справах Європи та Євразії. Він згадав, що вступ країни до Альянсу був «процесом важким і неприємним, іноді він розчаровував, але країна пройшла через усе» і досягла «найкращого результату». Дипломат наголосив, що НАТО вже забезпечує безпеку та стабільність для Північної Македонії, а вступ до ЄС може забезпечити її економічне процвітання. «Майбутнє країни - в Союзі», - підбадьорив він громадян цієї балканської держави.

Північномакедонське видання Nezavisen повідомляє, що міністр закордонних справ Буяр Османі на зустрічі з послами НАТО та іншими представниками дипломатичного корпусу в країні зробив гучну заяву. «Інтеграція до НАТО та ЄС є найкращою відповіддю на російські імперські амбіції, бо Україна є лише її першою зупинкою, а однією з наступних будуть Західні Балкани», - цитує Nezavisen. Міністр додав: «Членство Північної Македонії в НАТО було реалізовано в дуже потрібний момент, ще до початку російської агресії в Україні. Таким чином, країна є не лише чинником стабілізації регіону, а й стимулом для країн нашого сусідства, які мають волю та готові стояти за спільні євроатлантичні цінності та цілі».

За словами Османі, зараз настав час для прискорення процесів європейської та євроатлантичної інтеграції. «Зараз, як ніколи, євроатлантична та європейська інтеграція Західних Балкан має вирішальне значення для покращення безпеки та зміцнення стабільності. Процеси євроатлантичної інтеграції є найкращими демократичними інструментами для запобігання конфліктам і зловмисному втручанню третіх сторін».