Про це повідомив Комітет Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС на своїй сторінці у Фейсбуці. Делегація комітету на чолі з її головою Іванною Климпуш-Цинцадзе взяла активну участь у роботі конференції.  І українське питання до фінального документа внесли саме з ініціативи Іванни Климпуш-Цинцадзе.

Як зазначила народна депутатка на своїй сторінці у цій соціальній мережі, в початковому проекті згадки про Україну не було. «Хай як нам це не подобається, але увага до нашої війни вже далеко не та, яка була в 2022-му.

Європа вже не так емоційно реагує, плюс — значно активніше діють проросійські сили. Я ініціювала внесення в текст важливих для нас питань, звернувшись заздалегідь до колег з проектом такого документа, присвяченого суто Україні. В результаті нашої взаємодії з колегами-друзями з інших країн, частини з цього документа стали пунктами схваленої резолюції».

Вона зауважила, що під час роботи над текстом якісь формулювання змінилися і не ідеально нас задовольняють, «але важливим є сам факт ухвалення підсумкового документа з потужною та сфокусованою підтримкою України».

Отож у підсумковій декларації COSAC, зокрема, вказано на необхідність притягнення російського керівництва та його спільників до повної відповідальності за агресивну війну проти України.

Висловлено повну підтримку розслідуванням Міжнародного кримінального суду в Україні та іншим ініціативам, спрямованим на запобігання безкарності злочинів рф, підтримку створення міжнародного кримінального трибуналу для розгляду злочину агресії росії проти України та визначення майбутнього механізму компенсації.

Учасники COSAC закликали ЄС та його членів продовжувати надавати сильну підтримку Україні та її народу стільки, скільки буде потрібно, щоби покласти край війні росії та відновити суверенітет і територіальну цілісність України.

Також зазначається, що COSAC підтримує ідею продовження військової допомоги Україні як через двосторонню співпрацю, так і через Європейський Фонд миру, зокрема шляхом прискорення постачань ракет та боєприпасів для захисту українського народу, критичної та енергетичної інфраструктури України.

Окрім того, делегація комітету на полях конференції зустрілася з представниками Європейської комісії, Європейської служби зовнішніх справ, а також з окремими європарламентаріями з різних політичних груп.

Комітет з питань інтеграції України до ЄС планує провести спеціальне засідання щодо планування подальшої роботи з урядом стосовно Плану України — документа, який містить перелік реформ і заходів необхідних для отримання Україною фінансової допомоги в межах нового механізму Ukraine facility. На це засідання будуть запрошені представники секторальних комітетів, а також Єврокомісії для детального роз’яснення для ширшого кола парламентаріїв відповідних завдань та зобов’язань, які взяла на себе Україна в межах фінансового механізму підтримки України Ukraine facility.

Фото зі сторінки Комітету Верховної Ради  з питань інтеграції України до ЄС у Фейсбуці.