Тут — 60 картин, що написані з перших днів великої війни та об’єднані вірою у Перемогу і в кожного, хто стоїть на захисті Батьківщини.

З вітальним словом на відкритті виступив директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов. «Дуже несподівано було побачити на виставці впізнавані сюжети, — звернувся він до мисткині. — Ви даєте свою рефлексію на те, що побачили, пропустили через себе. Є збірні образи, є біль, є гумор. Я бажаю, щоб ваша мрія — об’їхати всі обласні центри та виставити там свої роботи — здійснилася».

Роботи Ольги Курської повертають відвідувача музею до Маріупольського театру, Ірпеня, Гостомеля, Кременчука, Ізюма, Дніпра... На її картинах — маленький хлопчик із Запоріжжя, якому довелося перетинати кордон самотужки, борщ бійців із Попасної, взуття дітей, які загинули, понівечені поля Харківщини... За словами художниці, одні картини написані за кілька годин, інші — за тижні. Однак кожна має власну історію, яка западає в душу.

— На початку війни я не планувала цю виставку. Просто мені важливо було малювати і передавати свої емоції та переживання. Згодом люди підходили і дякували за те, що я зобразила емоції, які всі відчувають, — розповідає художниця. — У літературному музеї є роботи з виставки «Хроніки Перемоги»; більшість із них — це пастель, акварель, живопис, змішані техніки. Картини різних розмірів, форматів, залежно від того, що було під рукою вночі чи вдень, коли була можливість малювати. Є роботи з виставки «Мистецтво на уламках війни», де використані військові атрибути, що перетворені на артоб’єкти: гільзи, ящики, різні уламки.

— У центрі експозиції ви бачите картину «Серце». Це синьо-жовте серце кожного українця, яке б’ється на тлі червоного стяга з чорним Деревом життя. Всередині цього серця приклеєно невеличкий уламок ракети, який мені у шпиталі подарував військовий для творчості, — продовжує Ольга Курська. — У цих роботах я дозволила собі відійти від академізму, дати волю емоціям. Можливо, картини неідеально пропрацьовані, зате емоційно насичені.

Роботи не продаються, виставка буде збільшуватись. Бо ми не можемо обирати, що для нас важливіше, який момент був символічнішим, який зачепив за серце більше. Все однаково важливе.
Художниця також надрукувала зображені картини на листівках, які кожен охочий може придбати за символічну ціну. Отримані кошти підуть на потреби ЗСУ. Військовим, які завітають у літературний музей, листівки даруватимуть безплатно.

Додамо, що виставка «Хроніки Перемоги» мандрує Україною. У планах мисткині — представити роботи в Кременчуці, Івано-Франківську та Чернігові.

Довідково

Ольга Курська — художниця в четвертому поколінні, працює у напрямі українського сучасного імпресіонізму. Народилась та виросла в Черкасах. Початкову художню освіту здобула в Дитячій художній школі імені Данила Нарбута. У 2014 році закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Образотворче мистецтво» та отримала диплом магістра з відзнакою. Є учасницею міжнародних, всеукраїнських, обласних та міських виставок, організаторкою благодійних і патріотичних проєктів. Також виступає на науково-практичних конференціях. Викладачка Черкаської дитячої школи мистецтв імені Валентина Талаха, волонтерка, ілюстраторка, арттерапевтка.

Житомирська область.

Фото зі сторінки Ольги Курської у Фейсбуці.