Із 30 квітня по 4 травня Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко і Співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Румунією Олексій Леонов працювали в Румунії, де перебувають евакуйовані з України діти. Робочий візит відбувся за дорученням Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з метою особисто з’ясувати стан забезпечення потреб українських дітей, яких евакуювали з Одеси, Києва, Дніпра до Румунії після початку повномасштабної війни.

Серед евакуйованих дітей більшість уже мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Делегація провела зустрічі з представниками Міністерства юстиції Румунії, Міністерства у справах сім’ї, молоді та рівних можливостей Румунії, Національного органу із захисту прав дітей та усиновлення, Омбудсменом Республіки Румунія, парламентарями, представниками ЮНІСЕФ. Зустрілися також із Послом України в Румунії Ігорем Прокопчуком.

У другий день роботи Моніторингова група українських парламентарів та посадовців відвідала міста Пошешті, Валінія де Мунте, Дражна де Сус, де перебувають діти з КЗ «Кілійський НРЦ» Одеської обласної ради. Там особисто поспілкувалися з дітьми.

«Румунська сторона докладає максимальних зусиль для того, щоб перебування наших дітей в евакуації було комфортним та безпечним. Для дітей організовано дозвілля та навчальний процес. Усі вони відвідують місцеві школи. Водночас кожна дитина — окрема особистість, а тому не для всіх процес адаптації дається легко. Найважче дітям, які мають складні порушення розвитку, а тому потребують постійної підтримки під час навчання. У цьому їм допомагають українські супровідники. Наші діти сумують за Батьківщиною та з нетерпінням чекають, коли зможуть повернутися», — розповів Павло Сушко.

У третій день робочого візиту делегація працювала в місті Кодля, де побувала у вихованців Ізмаїльського міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Ізмаїльської районної державної адміністрації.

Моніторингова місія ознайомилась з умовами проживання, навчання та забезпечення дітей необхідними послугами. За інформацією народних депутатів, для дітей створено всі умови для комфортного перебування: у приміщенні зроблено ремонт, дітей забезпечено одягом. Також на кожну дитину держава Румунія виплачує кишенькові кошти. Додаткові виплати передбачені дітям з інвалідністю, яку підтверджено в Румунії.

Група зафіксувала низку питань, які потребують комплексного вирішення Урядом України. «Так, Міністерство соцполітики, як орган, що відповідає за формування політики, має детально врегулювати всі питання, пов’язані з перебуванням дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в евакуації. Бо відповідальність за них несе саме наша держава», — підкреслив Павло Сушко.

Українські парламентарі висловлюють вдячність Румунії і представникам влади, які приймають українських дітей і працюють на забезпечення їхніх потреб та інтересів.

Докладаємо зусиль, щоб діти змогли якнайшвидше повернутися до мирної Батьківщини.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.