Дні культури України стартували у театрі міста Пелгрімов (край Височина, Чеська Республіка). На відкритті до присутніх звернулися гетьман Височини Їржі Бєгоунек, голова Закарпатської облради Іван Балога, міські голови міст-побратимів.

«Думаю, висловлю загальне переконання, що Закарпатська область, її багатонаціональне народне мистецтво відомі більшості тут присутніх, — звернувся до учасників заходу голова обласної ради Іван Балога. — Адже багато років нас єднала спільна історія. Більше 20 років ми жили в одній державі — Чехословаччині. І чимало митців Закарпаття в той час творили і залишили свої твори на чеській землі. Водночас чеські митці — письменники, архітектори, художники, фольклористи — залишили свій творчий слід у нашому краї. Сьогодні Закарпаття тісно співпрацює з краєм Височина у різних сферах. І проведення Днів української культури — лише частина широкої програми нинішніх українсько-чеських відносин».

Гетьман Височини Їржі Бєгоунек високо оцінив виступ колективу із Закарпаття та зазначив, що розвиток гуманітарної двосторонньої співпраці триватиме й надалі. «Ми — дружні області, і за шість років реалізації спільних проектів вдалося отримати багато позитивних результатів. Так буде й надалі».

У рамках мистецьких заходів у краї Височина відбудуться також зустрічі членів делегації органів місцевого самоврядування та мистецьких колективів Закарпаття з представниками територіальних громад партнерського краю, повідомили «Голосу України» в облраді.

Закарпатська область.

 

Фото надане прес-службою облради.