«На жаль, були випадки затримок виплат окремим категоріям. І за це ми повинні вибачитися перед людьми. Але висновки зроблені, і проблем надалі не повинно бути. Питання щодо інших видів виплат із соціальних фондів також буде вирішено. За це персональну відповідальність несуть міністр соціальної політики Королевська та міністр фінансів Колобов», — заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Микола Азаров.

До того ж він запевнив, що видатки загального фонду держбюджету на трансферт Пенсійному фонду за 9 місяців 2013 року було профінансовано вчасно та стовідсотково в обсязі понад 62 млрд. грн. 

«У цілому, у вигляді пенсійних виплат люди отримали 187 мільярдів гривень, або на 15 мільярдів гривень більше, ніж у 2012 році. Тобто поточного року кожен пенсіонер уже отримав принаймні на тисячу гривень більше за 10 місяців, ніж минулого року. А кількість людей, які отримують пенсію у розмірі до 1 тисячі гривень, за три роки зменшилася у 4 рази — приблизно із 10 мільйонів осіб до 2,5 мільйона», — сказав глава уряду.

Що стосується затримок виплат окремим категоріям громадян, зокрема, зарплат, то глава уряду визнає, що розв’язати цю проблему повністю поки що не вдалося. Мало того, сьогодні вже зафіксовано виникнення «нових» боргів перед працівниками. Відповідальність за ці борги М. Азаров поклав на місцеві органи влади та, якщо йдеться про держпідприємства, — відповідних міністрів.

«Ми склали чіткі графіки скорочення боргів. І тих керівників, які їх не дотримуються, вмовляти не будемо. Будемо використовувати всі доступні важелі, щоб захистити права людей на оплату праці. Вимагаю, щоб енергійно включилися у цю роботу керівники регіональних адміністрацій. Кожен випадок навіть наміру керівництва підприємств скоротити своїх працівників або перевести їх на неповний робочий день повинен бути приводом для глави адміністрації, щоб втрутитися в ситуацію особисто», — наголосив прем`єр.

Крім того, М. Азаров нагадав представникам місцевої влади, що вони мають можливість взяти бюджетну позику, якщо йдеться про зарплатні борги перед працівниками бюджетної сфери. «Іще не було такого, щоб я проігнорував звернення якогось голови облдержадміністрації за бюджетною підтримкою на оплату праці», — сказав прем’єр.

Утім, глава уряду не заперечує, що ці проблеми пов’язані із неналежним наповненням бюджету. «Те, що ми поки що не досягли очікуваного відновлення зростання в реальному секторі економіки, обмежує можливості бюджету здійснювати всі заплановані видатки», — зазначив він.

Попри це, прем’єр запевнив, що нинішній рівень наповнення бюджету дає змогу безперебійно фінансувати видатки соціального характеру. «За 9 місяців поточного року соціальні видатки із загального фонду державного бюджету профінансовано у сумі понад 213 мільярдів гривень, що на 12%, або на 24 мільярди гривень більше, порівняно з відповідним періодом минулого року», — сказав він та гарантував, що й надалі соціальні видатки бюджету та заробітна плата «будуть фінансуватися безумовно».

Про «певні негативні тенденції» в економіці свідчать і дані Держстату за 9 місяців 2013 року, які навів М. Азаров. За його словами, причиною цього є погана кон’юнктура для українських товарів, ускладнення у торгівлі з країнами Митного союзу, зупинки нафтохімічної галузі та негативний вплив несприятливих погодних умов, які майже на місяць призупинили польові роботи. При цьому М. Азаров ще раз нагадав, що всі ці фактори впродовж останніх трьох років супроводжуються руйнівним для цілих галузей нашої економіки впливом найвищої в Європі ціни на газ. «За три роки ми переплатили за газ до 20 мільярдів доларів, які за цей же час могли бути використані для модернізації промисловості, сфери охорони здоров’я або на реалізацію інфраструктурних проектів», — сказав він.

Прем’єр також назвав галузі, які, попри форс-мажорні обставини, у 2013 році демонструють значний потенціал. Приміром, експорт інформаційних технологій з України в цьому році очікується на рівні 2 мільярдів доларів, що виводить нашу країну до п’ятірки лідерів Центральної та Східної Європи. На 14% збільшилося виробництво лікарських препаратів та продовжує радувати аграрна галузь, де виробництво м’яса свійської птиці зросло на 16%, м’яса великої рогатої худоби — на 11% та м’яса свиней свіжого чи охолодженого — на 10%.

ДослІвно 

Микола Азаров: «Доходи загального фонду державного бюджету за 9 місяців 2013 року становили 217 мільярдів гривень, що на 4% більше порівняно з відповідним періодом минулого року, проте проблема в тому, що це нижчий приріст, ніж уряд планував під час формування бюджету, а це близько 9%».