Закарпатська область посіла перше місце на Форумі з альтернативної енергетики та енергоефективності, який відбувся 16 жовтня в Києві. Слід зазначити, що енергоефективність регіонів вираховувалася для промисловості, сільського господарства, сфери послуг і житлового комплексу. Еталоном укладачі рейтингу визначили середній показник енергоефективності цих секторів економіки в Європейському Союзі. Саме процентне співвідношення регіонів до цього показника і визначило їхнє місце у рейтингу, повідомили «Голосу України» у прес-службі облдержадміністрації. До речі, торік Закарпаття було на третьому місці.
«Головним нашим проривом, безперечно, стала відмова від централізованого енергопостачання. Завдяки автономному опаленню ми щороку економимо мільйони гривень, — прокоментував перший заступник голови ОДА Ігор Свищо. — Зараз прерогативою для нас є альтернативне опалення та (у майбутньому) максимальна відмова від блакитного палива. Насамперед — переведення бюджетних закладів на опалення пелетами. Особливо це актуально в гірських районах».
Слід також додати, що серйозну допомогу в налагодженні енергоефективності в регіоні надає проект розвитку ООН. Завдяки міжнародній співпраці та спільному фінансуванню громад, бюджетів різних рівнів і закордонних партнерів вдалося суттєво покращити показники енергоефективності у десятках населених пунктів. Попереду — новий проект із впровадження компонента з енергоефективності у чотирьох районах: Берегівському, Свалявському, Ужгородському та Хустському.