Саме так під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Микола Азаров оцінив участь української делегації у першому засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав урядів. «Таким чином, реально почала працювати формула відносин України і Митного союзу, ініційована нашим Президентом Віктором Януковичем — «3+1», — сказав він.
Ведучи мову про важливість співпраці з країнами Митного союзу, прем’єр зазначив, що нинішній обсяг торгівлі України з цим об’єднанням становить понад 60 мільярдів доларів на рік. Водночас не можна оминути факту, що за результатами восьми місяців цього року товарообіг між Україною і Росією скоротився на 20%. Безумовно, значною мірою це скорочення пов’язане із тими бар’єрами, які Російська Федерація почала ставити на шляху українських товарів до російських споживачів. Саме тому одним із найважливіших завдань М. Азаров вважає пошук механізмів, які дозволять усунути всі перепони.
При цьому глава уряду запевнив, що Україна готова відповісти на занепокоєння наших партнерів, яке виникло щодо нібито майбутнього перенасичення українського ринку європейськими товарами і «витискання» українських товарів до Митного союзу.
Зокрема, Микола Азаров повідомив, що досяг остаточної домовленості з головою Ради Міністрів Російської Федерації Дмитром Медведєвим про проведення чергового засідання міжурядового Комітету з питань торгово-економічних відносин, яке має відбутися 15 жовтня в Росії.
«Ми готові підписати під час цього засідання серйозні угоди, важливі для активізації розвитку наших економік. Тому до засідання всі підкомітети міжурядової комісії розглянуть питання, які треба і можна вирішити. І, передусім, те, як усунути обмеження і перепони у взаємній торгівлі. Адже наша спільна мета — повернути товарообіг до найвищого рівня минулих років, а згодом і перевищити його», — сказав М. Азаров. При цьому він висловив думку, що подальша співпраця має базуватися на «абсолютно надійних, апробованих у світовій торгівлі механізмах запобігання реекспорту товарів на територію Митного союзу».
«Цього не буде, якщо ми домовимося про елементарні заходи визначення країни походження товару», — сказав М. Азаров.
Про співпрацю з Республікою Білорусь йтиметься 7—8 жовтня під час офіційного візиту української урядової делегації до сусідньої держави. Уже зараз відомо, що сторони хочуть повернутися до проекту створення транснаціональної компанії з виробництва складної сільськогосподарської техніки.
«Ми відзначили, що в нових умовах підвищується мотивація цього проекту», — сказав М. Азаров та додав: оскільки Україна поставила завдання значно збільшити виробництво зерна, то без власної техніки реалізацію цього амбіційного плану важко уявити. Крім того, сільгосптехніка, вироблена на території України відповідно до європейських технічних регламентів, матиме гарні перспективи без мит конкурувати на європейському ринку.
Також під час візиту прем’єра М. Азарова до Астани було розглянуто можливість створення українсько-російсько-казахського зернового пулу.
«Із прем’єр-міністром Казахстану ми обговорили можливості створення зернового пулу. Російська Федерація висловила повну готовність брати участь у цьому проекті», — сказав він та зазначив, що експортний потенціал трьох країн сьогодні становить близько 70 мільйонів тонн зерна, тож погоджена ринкова позиція дозволить значно зменшити ризики коливань цінової кон’юнктури.
До речі, цьогорічний урожай зернових в Україні може сягнути рекордних 60 мільйонів тонн. Озвучуючи такий прогноз, М. Азаров додав, що в серпні експорт пшениці з України вже досяг нового рекордного для цього місяця показника — 1,5 мільйона тонн.
Загалом сьогодні агропромислова галузь є тим локомотивом, що дозволяє забезпечити хоч незначне економічне зростання, адже за 8 місяців цього року обсяги виробництва сільськогосподарської продукції зросли на 13,3% порівняно з таким само періодом 2012 року. При цьому середня врожайність зернових та зернобобових культур становить 31,6 центнера з гектара, що на 17% перевищує минулорічні показники. Крім того, очікується й рекордний врожай кукурудзи.
На знімку: міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков та міністр інфраструктури України Володимир Козак.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Дослівно
Микола Азаров: 
«Я офіційно запропонував главам урядів країн-учасниць Євразійського економічного співтовариства провести тристоронні консультації у форматі ЄС—Україна—Митний союз. Треба вже переходити від критики до втілення практичних можливостей нашої співпраці з Митним союзом в умовах зони вільної торгівлі з Європейським Союзом».