У Кабінеті Міністрів
«Сьогодні головне питання порядку денного засідання уряду — це розгляд проекту Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, включаючи всеохоплюючі зони вільної торгівлі. Сьогодні ми повинні прийняти рішення історичної ваги», — наголосив, відкриваючи учорашнє засідання Кабінету Міністрів, прем’єр Микола Азаров (на знімку праворуч).
Нагадавши, що Україна упродовж понад п’яти років вела непрості переговори щодо європейського майбутнього нашої держави та аналізувала всі аспекти впливу режиму вільної торгівлі, він висловив переконання, що з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС створюються умови для послідовного руху до європейської якості життя. «На сьогодні ринок ЄС є одним із найбільших у світі, він об’єднує 28 держав-членів з населенням близько 500 млн. осіб. Але Україна хоче приєднатися не просто до найбільшого торговельно-економічного об’єднання у світі, а й до спільноти із сучасними стандартами демократії та прав людини», — сказав він.
 
Говорячи про можливі ризики на цьому шляху, М. Азаров зазначив: головний із них полягає в тому, що для модернізації економіки потрібні величезні ресурси і час. Зокрема, за його словами, щоб зберегти українську автомобільну промисловість, ми маємо за 3—5 років провести кардинальну модернізацію на випередження, випускати конкурентоспроможну продукцію з меншими витратами, ніж європейські виробники. А загалом упродовж десятирічного перехідного періоду потрібно зробити дуже багато.
Саме тому глава уряду доручив створити під головуванням віце-прем’єра Юрія Бойка Міжвідомчу робочу групу високого рівня із залученням народних депутатів України, представників роботодавців, промислових асоціацій, галузевих професійних спілок з метою постійного аналізу роботи наших галузей економіки в умовах зони вільної торгівлі та напрацювання спільних пропозицій щодо сталого розвитку української економіки.
Утім, прем’єр переконаний, що в процесі підготовки проекту угоди вдалося значною мірою захистити інтереси реального сектору вітчизняної економіки. «В ході переговорів знайдені компромісні рішення, які прийнятні для обох сторін. Згідно з досягнутими домовленостями, лібералізація торгівлі охоплює понад 97 відсотків тарифних ліній або більш як 95 відсотків обсягу двосторонньої торгівлі між сторонами», — сказав він.
До того ж, за словами М. Азарова, скасування ввізних мит, які сьогодні діють у Євросоюзі стосовно українських товарів, відбудеться вже в перший рік дії угоди.
Дослівно
Микола Азаров: «Середня ставка мит в Україні для товарів із Євросоюзу знизиться удвічі: з 4,95 відсотка до 2,42 відсотка, тоді як середня ставка мит Євросоюзу для українських товарів зменшиться у 15 разів: з 7,6 відсотка до 0,5 відсотка, тобто практично до нуля».
Глава уряду також повідомив, що основні зміни для 99 відсотків українських товарів, що постачаються до ЄС, відбудуться вже в перший рік дії угоди та ще до її ратифікації державами-членами ЄС. Натомість мито для товарів з ЄС в Україні буде знижуватися поступово, впродовж 4-х років.
«Таким чином, українські виробники отримають часову перевагу і шанс підвищити конкурентоспроможність своєї продукції не тільки на ринку Євросоюзу, а й на ринках «третіх» країн», — вважає М. Азаров. Крім того, переконаний він, наявність міжнародного договору, що передбачає вільну торгівлю з Євросоюзом, має стати потужним аргументом на користь збільшення прямих іноземних інвестицій, особливо з «третіх» країн, у виробництво в Україні товарів або послуг, орієнтованих на експорт до країн-членів ЄС.
Водночас глава уряду вважає, що Угода про асоціацію з ЄС не зашкодить співпраці з Митним союзом. Скоріше навпаки — перебудова вітчизняної економіки на основі європейських стандартів відкриє нові перспективи інтенсифікації співробітництва з країнами Митного союзу та СНД. «В Угоді про асоціацію немає, і про це говорить також і офіційна заява Європейської комісії, жодних положень, які б перешкодили нашим планам розширення співпраці з Митним союзом, країнами СНД та іншими партнерами за межами Євросоюзу», — сказав він.
Під час брифінгу в Кабміні цю думку також підтримав міністр закордонних справ Леонід Кожара. «Угода про асоціацію з Євросоюзом жодним чином не обмежує співпрацю з країнами Митного союзу», — сказав він та додав, що не бачить, як зони вільної торгівлі — на Сході чи на Заході — можуть суперечити одна одній.
А присутній на засіданні Кабміну голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, вітаючи одностайну підтримку українським урядом проекту Угоди про асоціацію з Євросоюзом, зазначив, що не бачить загроз як з боку Євросоюзу, так і з боку України, щоб цю угоду не було підписано під час Вільнюського саміту.
«Я впевнений, що Вільнюс буде нашим спільним успіхом — як усіх громадян України, так і всіх громадян країн Євросоюзу», — сказав він під час брифінгу в Кабміні. Водночас посол ЄС нагадав, що Верховна Рада України ще має активно попрацювати над ухваленням низки законопроектів. «Ще потрібно декілька тижнів, щоб Верховна Рада завершила розгляд необхідних законопроектів», — зауважив посол та уточнив, що насамперед йдеться про реформування прокуратури, судової системи, виборчого законодавства, а також іще залишається питання Тимошенко.
Министр финансов Украины Юрий Колобов, первый заместитель министра Кабинета Министров Владислав Забарский, вице-премьер-министр Украины Константин Грищенко, Первый вице-премьер-министр Украины Сергей Арбузов.
 
Міністр закордонних справ України Леонід Кожара, міністр оборони України Павло Лебедєв, міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, міністр інфраструктури України Володимир Козак (зліва направо).
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.