«Сьогодні уряд розгляне проект Державного бюджету на 2014 рік. Таким чином, ми розпочинаємо надзвичайно важливий етап бюджетного процесу. Попереду — кропітка і стисла в часі робота», — сказав, відкриваючи учорашнє засідання Кабінету Міністрів, прем’єр Микола Азаров. Зазначивши, що хоч наразі ще не час говорити про основні параметри цього документа, глава уряду наголосив: їх потрібно збалансувати таким чином, щоб забезпечити стабільність державних фінансів, завдання економічного розвитку та соціального захисту громадян. «Це головна вимога до проекту бюджету на наступний рік», — наголосив М. Азаров.

Після обговорення проект Держбюджету на 2014 рік було прийнято за основу. Проект документа передбачає зростання ВВП у 2014 році на рівні 3 відсотків, інфляція сягне 8 відсотків, а дефіцит бюджету становитиме 2,7 відсотка від ВВП.

За словами першого заступника глави адміністрації Президента Ірини Акімової, остаточний варіант проекту Держбюджету на 2014 рік уряд подасть на розгляд парламенту вже наступного тижня.

Та оскільки наповнення державної скарбниці залежить від роботи промисловості, то прем’єр повідомив, що у вівторок «з великим задоволенням» взяв участь у відновленні виробництва на одному з найбільших хімічних підприємств України — «Карпатнафтохім», що виробляє поліетилен, поліхлорвінілові смоли, хлорвініл, хлор, каустичну соду. Що стосується перспектив цього підприємства, то М. Азаров додав, що уряд створив інвестору умови для відновлення виробництва, а інвестор, у свою чергу, взяв зобов’язання стабільно нарощувати обсяги виробництва, створювати нові робочі місця, модернізувати технологію та впроваджувати енергозаощадження.

Окреслюючи проблеми хімічної промисловості, М. Азаров ще раз зазначив, що її конкурентоспроможність стала заручницею несправедливого газового контракту з Росією, оскільки в хімічній галузі витрати на сировину та енергію становлять дев’ять десятих собівартості.

А оскільки поряд з надмірними цінами на газ існує ще й надмірне вивізне мито на російську нафту, то впродовж останніх років зупинено роботу Херсонського, Одеського, Надвірнянського, Дрогобицького і Лисичанського нафтопереробних заводів. «Низька глибина переробки нафти на вітчизняних заводах та неприйнятно малий, у порівнянні з сучасними технологіями, вихід світлих нафтопродуктів не забезпечують рентабельну роботу на дуже дорогій російській нафті. Так само неможлива рентабельна робота хімічних підприємств на дуже дорогому російському газі», — сказав глава уряду.

Прем’єр також повідомив про розробку проекту змін до законодавства, які позбавлять співробітників міліції повноважень складати протоколи за порушення правил торгівлі на ринках.

Під час брифінгу міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький повідомив, що на сьогодні до підземних сховищ уже закачано понад 14 мільярдів кубометрів газу, а до 1 листопада плановано закачати близько 18 мільярдів кубометрів. 

Віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко (праворуч) та голова Фонду державного майна України Олександр Рябченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДослІвно

Микола Азаров: «Свого часу російські партнери обіцяли нам перегляд несправедливої ціни на газ. На жаль, досі це залишається лише обіцянками. Україні газ продовжує коштувати набагато дорожче, ніж іншим країнам Європи».