Понад 14 мільйонів гривень було виділено з держбюджету на реалізацію програми «Доступне житло». Однак умови її прописано так, що скористатися запропонованими пільговими кредитами для більшості потенційних учасників на Дніпропетровщині виявилося нереально. У результаті за два роки дії проекту ощасливлених державою виявилося лише 65 родин.

Причин декілька. По-перше, в програмі закладено певні обмеження. Так, вартість квадратного метра житла, яке купується, не має перевищувати п’яти тисяч гривень. Проте з восьми об’єктів, які зводяться у Дніпропетровську, лише один будинок вписується в рамки — там метр житла оцінено в 4800 гривень. Інші новобудови, розташовані в престижних районах, пропонують квартири від 6,5 до 8 тисяч гривень за квадратний метр.

«За умовами програми під час придбання житла в цих будинках різницю в ціні доведеться доплачувати самим», — каже виконувач обов’язків начальника відділу адміністративних послуг і якості міськради Лілія Шейко.

За її словами, 

серйозним обмеженням для тих, хто хоче скористатися програмою, є й те, що вона поширюється лише на ті будинки, які було введено в експлуатацію після 2009 року або які зводяться нині. А ціни на таке житло сьогодні досить високі.

«Для багатьох людей 25 відсотків першого внеску — велика сума, —вважає директор Дніпропетровського держфонду кредитування Анатолій Шендрик. — Але якщо жителі міста її знайдуть, то можуть не боятися, що держава в якийсь момент перестане компенсувати банку свій відсоток, оскільки вже прийнято закон про формування в бюджеті обов’язкової суми на погашення кредитів».

Але навіть якщо в громадян і набереться необхідна сума на перший внесок, навіть якщо вдасться знайти можливість доплачувати різницю між «програмним» й елітним житлом, то виникають інші бар’єри. В одиноких людей або сімей після сплати за кредитом доходи на одну людину мають залишатися на рівні не меншому за прожитковий мінімум. А за нинішньої системи конвертових зарплат для більшості показати такі дані нереально.

До того ж охочі скористатися допомогою держави мають проживати в гуртожитках або у квартирах, де на кожного члена сім’ї доводиться не більше дев’яти квадратних метрів. Виходить, ті, хто живе у найманому житлі, залишаються за бортом.

Дніпропетровська область.

ДОВІДКОВО

Програма «Доступне житло» діє з 2011 року й передбачає часткову компенсацію громадянам ставки за іпотечними кредитами. Зокрема, учасникам пропонують взяти банківський кредит до 15 років під 16 відсотків річних. При цьому позичальник погашає лише три відсотки, а решту компенсує держава. Але при цьому перший внесок у розмірі чверті вартості житла необхідно сплатити громадянам одразу і з власної кишені.