Дніпропетровські покупці за останній місяць «вигребли» всю запропоновану житлову нерухомість, вартість якої не перевищувала сорока тисяч доларів. За день нотаріуси здійснювали до десяти угод. Тепер і цей сегмент ринку практично спорожнів, а ціни прогнозовано злетіли. Таку ситуацію експерти зв’язують із майбутніми змінами в системі оцінки нерухомості.

На думку президента Дніпропетровської асоціації фахівців із нерухомості Валерія Головіна, українцям час забути про оцінку нерухомості у сто-двісті доларів за квадратний метр. Адже для отримання права займатися оцінною діяльністю тепер потрібно виконати низку додаткових умов з боку Фонду Держмайна. «Наприклад, у ФДМ формуватиметься єдина база даних, — продовжує президент асоціації. — Будь-яке заниження оцінної вартості об’єкта дуже жорстко каратиметься, аж до позбавлення сертифіката».

Водночас глава галузевої ради учасників ринку нерухомості в області Сергій Логутенко радить людям не поспішати купувати квартири і не створювати ажіотаж, тим самим підвищуючи вартість об’єктів.

А управляючий партнер проекту Real up Руслан Романько відзначає певні позитивні сигнали від банків: «Процедура ще не відпрацьована, але на сьогодні банки вже готові йти на поступки і брати за свої послуги 500 гривень, а не один відсоток».

Дніпропетровська область.