«Голос України» виступив — проблему знято
Понад десять днів без світла і води залишалися мешканці колишнього військового містечка, розташованого в лісі поблизу райцентру Калинівка на Вінниччині. «Голос України» розповідав про це у статті «Колишні військові освітлюють квартири свічками» (10.07.2013 р.). Постачання електрики відновили вже на другий день після публікації, у п’ятницю, 12 липня. Про це кореспондентові видання повідомили в телефонній розмові двоє мешканців містечка — Володимир Ярошевський і Майя Вигонюк.
— Ми припускаємо, що ніякої несправності у трансформаторі не було, — каже пан Володимир. — Інакше так швидко її навряд усунули б. У листі з Калинівської міськради нам поставили умову: або збирайте гроші на лічильник, а він коштує 14 тисяч гривень, або міськрада не заперечуватиме проти примусового відключення електрики. Від такої пропозиції громада відмовилася, бо це не наша справа утримувати лінії електропередач. Після цього в будинках погасло світло.
На ультиматум влади мешканці військового містечка відповіли тим само. «Люди довго вагалися, чи вдаватися до крайнього заходу — перекриття дороги Вінниця—Київ, — каже Майя Вигонюк. — Траса проходить неподалік нашого містечка. Розуміємо, що тим багатьом завдали б зайвих клопотів. Однак терпець увірвався, і громада підготувала попереджувального листа про акцію протесту на автотрасі й зареєструвала його в міськраді...»
— Коли ввімкнули світло, люди кричали «Ура!» і плескали в долоні, як після великої перемоги, — кажуть співрозмовники. За їхніми словами, за той час, поки у квартирах не працювали холодильники, у містечку отруїлися дві особи — 50-річна жінка і школярка молодших класів, яка приїхала в гості до бабусі.
Нагадаємо, ще п’ять років тому, після ліквідації військової частини, обслуговування містечка передали на баланс Калинівської міськради. Однак лінія електропередач дотепер не має свого господаря. Так стверджує міський голова Калинівки Анатолій Шамалюк. Як пояснив пан Шамалюк, міськрада звернулася з листом до підприємства «Вінницяобленерго» з проханням визначити організацію, яка б обслуговувала ЛЕП. За його словами, зробити це мали ще тоді, коли підписували акт про передачу майна на баланс міста. Доводиться виправляти помилки попередників.