На підприємствах комунальної форми власності Вінниччини повністю розрахувалися з боргами із зарплати. Про це повідомила на Всеукраїнській селекторній нараді з питань погашення зарплатних боргів заступник голови Вінницької облдержадміністрації Любов Спірідонова.
Загалом у регіоні майже півтори сотні підприємств комунальної форми власності. Підвищенню відповідальності їхніх керівників, зокрема за вчасний розрахунок з трудівниками, сприяє атестація, яку проводить обласна рада. Виплатити зароблені кошти окремим колективам допомогла прокуратура. Зокрема, 96 тисяч гривень безпідставно заборгованої зарплати правоохоронцями було виявлено на підприємстві «Тульчинкомунсервіс».
До кінця нинішнього року Вінниччина зобов’язалася розв’язати проблему боргів із зарплати. Як зазначалося на селекторній нараді, область входить до п’ятірки регіонів, де боргів із зарплати залишилося найменше. Станом на 1 липня нинішнього року загальна заборгованість у Вінницькій області становила 11 мільйонів гривень. Понад половину названої суми (6,8 мільйона) не виплатили на підприємствах-банкрутах. На деяких з них не залишилося навіть активів, за які можна виручити кошти і повернути зароблене людям. «Без втручання держави нам не вдасться розрахуватися з колишніми працівниками таких підприємств, — наголошує Любов Спірідонова. — Тим більше, що це проблема не тільки вінницька».
Мають борги (1,2 мільйона гривень) також державні підприємства спиртової галузі. Приблизно стільки само коштів не виплачено працівникам санаторію Міноборони «Хмільник». Ще 2,8 мільйона гривень боргують на економічно активних підприємствах. Утім, як стверджує Л. Спірідонова, на таких об’єктах простежується очевидна динаміка до зменшення заборгованої платні.