Міська влада Калинівки на Вінниччині дала письмову згоду на відключення від електрики житлових будинків колишнього військового містечка №76, розміщеного у лісі
Міська влада Калинівки на Вінниччині дала письмову згоду на відключення від електрики житлових будинків колишнього військового містечка №76, розміщеного в лісі.
— Це надзвичайна ситуація. У таку спеку залишити людей без світла і води, але міськрада замість того щоб захистити нас, зробила навпаки, — кажуть мешканці містечка.
— Світла не стало ще 29 червня, — розповідає колишній військовий Володимир Ярошевський. — За цей час ми неодноразово зверталися до міськради, до квартирно-експлуатаційного відділу Міноборони, що у Вінниці, а саме він обслуговує лінію електропередач, написали листа голові Калинівської райдержадміністрації, але світло так і не включили. Нема світла — нема води, бо насоси не працюють. І це ще не всі наші біди.
Будинки колишнього військового містечка, а їх тут менше десяти, розміщені в лісі. Коли темніє, страшно вийти за поріг. Ліхтарі у містечку теж погасли. Чи не найбільше допікає те, що не можна зберігати в холодильниках продукти. «Якось усі разом рятували Валентину Багулову, — каже Майя Вигонюк. — Жінка отруїлася. Чоловік у неї хворий. Обслуговував цистерни з ракетним паливом. За час служби надихався отрути, підірвав здоров’я. У нього свій режим харчування».
У пенсіонерки Галини Капранової — цукровий діабет. «Мої ліки мають зберігатися в холодильнику», — бідкається жінка.
Значна частина проблем колишнього військового містечка лягла на плечі його мешканців. «Ми навіть добивалися встановлення поштової адреси, — каже Галина Капранова. — Бо ніде не значилися. Так само прописатися не могли. Самі за власні кошти оформляли документи на будинки, але що цікаво — скрізь зазначили, що робить це міська рада. Тобто переоформлення будинків з балансу Міноборони на баланс міськради зробили за наші гроші. Тільки тоді нам дали адресу». Нові електростовпи на території містечка, за словами мешканців, вони встановили за свої кошти, так само з власних гаманців оплатили перекриття одного з будинків.
Тепер нам пропонують зібрати гроші на встановлення автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії, таку назву має цей прилад, і коштує він 14 тисяч гривень, — каже Майя Вигонюк. — Понад те, пропонують взяти на баланс лінію електропередач. 
«Якщо протягом десяти діб цього не буде зроблено, міськрада не заперечуватиме проти примусового відключення містечка від електроенергії», — таку відповідь мешканці містечка отримали у Калинівській міськраді за підписом першого заступника голови пана Щьова. 
«Як громада може взяти на обслуговування ЛЕП?» — дивуються колишні військові, але ж, що написано пером...
— Це попередники не довели справу до кінця, — каже міський голова Калинівки Анатолій Шамалюк. — Ще під час передачі військового містечка треба було передати ЛЕП на обслуговування спеціалізованої організації. Це ж не 220 вольт, це лінія на десять кіловольт. Тепер маємо проблему.
Утім, серед тих, хто підписував акт про передачу майна у 2007 році, є й прізвище нинішнього міського голови. Тоді він очолював ЖЕК.
 
Вінницька область.
 
«У міськраді виганяють з кабінетів, кажуть, не ходіть, бо нічого вам це не дасть. Поки не купите лічильник, світла не буде», — каже колишній працівник військової частини Майя Вигонюк.
Фото автора.
До слова
У колишньому військовому містечку №76 розформованої військової частини А 2783 проживає зо два десятка сімей. Військовий підрозділ ліквідували п’ять років тому, коли завершили вивезення ракетного палива. Сьомого серпня 2007 року представники Міноборони і Калинівської міськради підписали акт передачі військового містечка на баланс міської територіальної громади. Після цього, як бачимо, більшість проблем лягла на плечі колишніх військових і їхніх сімей.