Черга до структури Державної реєстраційної служби у Вінниці шикується з ночі. Про це розповідають не тільки ті, хто не годинами, а днями (!) вистоює, щоб оформити документи на майнові права чи отримати необхідну довідку.

Цей факт підтвердив міський голова Вінниці Володимир Гройсман у виступі на виїзній нараді-семінарі у Вінниці, де саме йшлося про забезпечення доступності та якості надання послуг громадянам. Зібрання проводив заступник керівника апарату Верховної Ради України Володимир Яловий. Його учасниками були керівники секретаріатів, керуючі справами Верховної Ради АР Крим, виконавчих апаратів обласних, Київської і Севастопольської міських рад.

— Функції реєстрації, за які раніше відповідала влада на місцях, держава передала новій структурі — Держреєстру, але її фахівці не готові працювати в нових умовах, принаймні бачимо це у нашому місті, — наголосив Володимир Гройсман. — Новоствореній службі надали місця у прозорому офісі Центру адміністративних послуг, що розташований у приміщенні міськради. Однак реєстратори не можуть упоратися з обсягом роботи, кажуть, не вистачає кадрів, а ті, що є, не навчені працювати з людьми.

Черги до Держреєстру у Вінниці порівнюють з чергами радянських часів. Вистоювати в них доводиться навіть довше, ніж колись за ковбасою чи мандаринами. Міський голова Вінниці поділився враженнями від розмови з тими, хто чекає не дочекається, коли нарешті переступить поріг кімнати до державного реєстратора.

— Ми спілкувалися з людьми разом із головою облдержадміністрації Іваном Мовчаном, — каже Володимир Гройсман. — Скільки всього вислухали! Один чоловік, уже старших років, сказав те, про що, без сумніву, думає більша частина черги. «Нас тут привчають ненавидіти владу!» — так дослівно звучала фраза. Невдоволення людей колосальне. Претензії справедливі. Мало того, за такої роботи з’являються умови для зловживань, намагання обійти чергу, задобривши реєстратора.

Одна з жінок повідомила очільнику області та міському голові, що тупцює в черзі... другий день поспіль (!). «Учора, коли закривався офіс, я була у списку за номером 60, — каже вона. — Сьогодні прийшла о першій ночі. З’ясувалося, що тепер я вже сімдесята. За день приймають не більш  як тридцять осіб. Виходить, що й сьогодні не дочекаюся. То скільки мені тут ще мучитися?»

Претензії людей передали в Київ. Після чого до Вінниці навідався голова Державної реєстраційної служби Дмитро Ворона. «Я зумисно не попереджав про свій приїзд, щоб побачити картину такою, яка вона є насправді, — зазначив у спілкуванні з журналістами чиновник. — Особисто переконався, що робота з реєстрацією нерухомості справді не на високому рівні. Немає необхідної кількості інформаційних матеріалів, не завжди працюють консультанти, які мали б давати грамотні поради. А сорок відсотків людей, які звертаються до служби, хочуть отримати саме кваліфіковану консультацію. Ми продовжимо вивчати роботу служби у Вінниці і за отриманими результатами зробимо відповідні висновки, щоб наша служба в регіоні була максимально зручна та відкрита для людей».

Також пан Ворона повідомив, що прийнято рішення про збільшення штату державних реєстраторів нерухомості. Нині їх п’ятеро, а буде восьмеро. Чи допоможуть ще троє осіб вирішити проблему? Адже з першого липня нинішнього року Держреєстр має розпочати виконання ще одного обов’язку — реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності як фізичних, так і юридичних осіб. Отже, черга стане ще довша?..

P.S. 3 липня ц. р. начальника реєстраційної служби Головного управління юстиції у Вінницькій області Івана Надольного звільнено з посади. Новий керівник Анатолій Журавський стверджує, що від попередника перейшло понад тисяча неоформлених справ. Не дивно, що черги до реєстраторів вінничани, як і раніше, займають з ночі.

ДЛЯ ПОРІВНЯННЯ

У чотирьох центрах з надання адміністративних та соціальних послуг, створених у Вінниці, середній час обслуговування відвідувачів становить (із початку року) 12 хвилин. Середня тривалість очікування в черзі — 22 хвилини. Щодня по допомогу до названих центрів звертаються приблизно дві тисячі осіб.