За результатами першого дослідження ваги солодких корінців, яке провели на всіх бурякових площах держави, найкращі показники на Вінниччині. Тут середня вага кореня становить 124 грами, на два грами більше, ніж у цю пору торік.

Як пояснили у Вінницькій асоціації «Поділляцукор», відповідно до діючої методики, кожен рік вагу цукристих визначають станом на перше липня, а далі це роблять через кожні десять днів. Другий показник після вінничан у кіровоградців — тут корінці мають середню вагу 123 грами, на Полтавщині — 95 грамів. Найменшу вагу мають цукристі на полях Тернопільщини — лише 40 грамів (торік було 60 грамів).

Загалом у державі буряків посіяли на третину менше, ніж торік. Наприклад, на Вінниччині замість минулорічних 90 тисяч гектарів бурякових площ мають тільки 59 тисяч. Фахівці прогнозують, що солодких кристалів нинішнього року українські цукровари зварять не більше мільйона тонн.

— Цукор уже «пішов» у ціні, — кажуть в асоціації «Поділляцукор». — Протягом останніх трьох місяців його оптова вартість збільшилася з 4,9 гривні за кілограм до 6,2 гривні. Дорожче продають кристали у роздрібній торгівлі. Виходячи з реалій, фахівці прогнозують підвищення вартості солодкого продукту до семи гривень за кілограм.

Вінницька область.