У неділю у Врадіївці Миколаївської області відбувся стихійний мітинг. Майже 300 осіб вимагали за всією суворістю закону покарати міліціонерів, які зґвалтували й мало не вбили їхню землячку.

Це трапилося напередодні Дня Конституції. Пізно ввечері 29-річна Ірина К., продавчиня продуктового магазину, поверталася додому, де на неї чекали хвора мати й 10-літній син. На дорозі пригальмувало таксі із двома пасажирами. Незнайомці запропонували підвезти Ірину. Коли жінка відмовилася, її затягли до машини силоміць і почали бити.

Таксі зупинилося в лісосмузі біля села Сирове. Продовжуючи жорстоко бити Ірину — руками, ногами, молотком, — пасажири зґвалтували її, а потім викинули з машини. Таксист в оргії не брав участі, зате бив з особливою жорстокістю. За словами жінки, пізніше ґвалтівники повернулися на місце злочину, щоб убити її. Довго шукали, але так і не знайшли в нічній лісосмузі.

Ірина дивом вижила і доповзла до дороги. Її побачили люди й відвезли до лікарні. Лише на другий день жінка змогла дати свідчення. Жертва впізнала своїх мучителів — двох врадіївських міліціонерів.

Дивна річ, але статті КК України, за якими слідчим відділом Врадіївського райвідділу міліції спочатку було розпочато кримінальне провадження, не містили й натяку на зґвалтування. Йшлося тільки про розбій і нанесення тяжких тілесних пошкоджень. Тепер розслідування проводить прокуратура. Затримано таксиста й лейтенанта міліції — племінник прокурора одного з районів Миколаєва.

Другий міліціонер на волі — він, як стверджують правоохоронці, має алібі, оскільки того дня чергував у райвідділі.

— Перегляд запису відеореєстратора, встановленого у Врадіївському райвідділі міліції, не підтвердив факту відлучення цього працівника міліції з робочого місця, — заявив прокурор Врадіївського району Сергій Мочалко. — Для встановлення істини прокуратурою Врадіївського району буде призначено експертизу за фактом можливого втручання у відеозапис. Результати експертизи мають розставити всі крапки над «і». Запевняю, жоден зловмисник не уникне покарання за скоєний тяжкий злочин.

Минулої неділі Феміда мала обрати для підозрюваних запобіжний захід. Жителі Врадіївки ще зранку почали збиратися біля будинків місцевої міліції й суду й не розходилися до пізньої ночі, попри сильну зливу.

Побоюючись самосуду, влада перекинула до райцентру додаткові сили правоохоронців. Люди, які зібралися на площі, перегородили дорогу автозаку й заявили: «Не пустимо, доки не посадите в нього третього». Натовп двічі намагався перевернути спецмашину.

У селищі Ірину К. знають і поважають, люди вражені цією подією. Крім того, всі добре пам’ятають, як тут два роки тому було зґвалтовано й убито 15-річну дівчину, але злочин так і залишився нерозкритим.

Нині у Врадіївці перебуває все керівництво правоохоронних органів області, представники влади. А в неділю до людей, які зібралися в приміщенні суду, ніхто з районного начальства так і не вийшов...

Ірину перевезли до Миколаєва у відділення нейрохірургії лікарні швидкої медичної допомоги, їй зробили вже дві операції. Навіть перелік травм шокує: відкриті переломи черепа, п’ять глибоких різаних ран голови, рвані рани обличчя — верхня губа була майже повністю відірвана, забої й садна.

Жінка має перенести ще кілька серйозних операцій. Гроші на лікування збирають усім селищем. Родичі потерпілої розповідають: приїжджав представник УМВС області, пропонував оплатити лікування за рахунок управління, але вони поки що відмовилися.