Україна вийшла на фінішну пряму підписання Угоди про асоціацію з ЄС, але тепер все залежить від роботи Верховної Ради. Про це під час учорашнього засідання Кабміну сказав прем’єр Микола Азаров, коментуючи свій візит до Люксембурга, де відбулося шістнадцяте засідання Ради співробітництва Україна—ЄС.

«Сьогодні ми на фінішній прямій до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Дискусія на Раді співробітництва була останнім узгодженням позицій перед Вільнюським самітом», — зазначив глава уряду та додав, що під час засідання було обговорено виконання домовленостей, досягнутих на лютневому саміті Україна—ЄС та підтверджено головну спільну мету: підписати на саміті «Східне партнерство» в листопаді цього року у Вільнюсі Угоду про асоціацію з Євросоюзом, включаючи всеохоплюючу зону вільної торгівлі.

«Лейтмотивом усіх зустрічей було бажання зробити все необхідне, щоб укласти Угоду про асоціацію саме на Вільнюському саміті», — сказав М. Азаров. При цьому він наголосив, що «виконання плану дій щодо асоціації з Європейським Союзом — це не «зовнішнє тестування» для України, а наша власна робота та наш національний інтерес».

Прем’єр також повідомив, що в ході засідання Ради співробітництва було зафіксовано, яку роботу ще належить виконати до саміту у Вільнюсі. «Головним чином вона полягає у законодавчому забезпеченні реформ правосуддя, виборчого законодавства, практики правозастосування», — сказав він та підкреслив, що тут велика історична відповідальність лежить на Верховній Раді. М. Азаров також запевнив, що комісар Фюле закликав українську опозицію до спільної із владою праці в питаннях європейської інтеграції, оскільки «злітна смуга» незабаром закінчується.

Ще однією темою засідання Ради співробітництва Україна—ЄС стала співпраця в енергетичній сфері. «Євросоюз зацікавлений, щоб Україна стала європейським газоенергетичним хабом. Тобто, щоб на нашій території зберігались стратегічні запаси газу для європейського ринку і розміщувались маневрові енергетичні потужності», — повідомив М. Азаров.

За його словами, саме під час останнього засідання Ради співробітництва було вперше на найвищому рівні сформульовано та офіційно озвучено концепцію ролі України в енергетичній сфері. 

«Розвиток мережі українських підземних сховищ газу і модернізація нашої ГТС здатні зіграти ключову роль у стратегічній стабільності європейського енергетичного ринку», — сказав М. Азаров та доручив віце-прем’єру Юрію Бойку розробити концепцію цього континентального проекту та презентувати її до саміту у Вільнюсі.

Прикладом успішного двостороннього співробітництва глава уряду назвав співпрацю з компанією Shell з видобутку сланцевого газу, що в найближчі п’ять років може дати змогу Україні повністю забезпечувати себе газом.

Під час брифінгу в Кабміні міністр юстиції Олександр Лавринович зазначив, що питання внесення змін до Конституції на Всеукраїнському референдумі жодним чином не порушує європейські правові норми. Так він прокоментував заяву секретаря Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) Томаса Маркерта, котрий назвав ухвалений 6 листопада 2012 року закон про референдум «небезпечним для стабільності України».

«Буквально вчора і позавчора в Люксембурзі в ході дискусії з експертами Єврокомісії, зокрема, з Єврокомісаром з питань розширення, були питання нормативного забезпечення євроінтеграції України. В тому числі було й це питання. І я абсолютно спокійно показав: те, що міститься в нашому законі, є в законах інших європейських країн. Те, що відзначав секретар Венеціанської комісії, стосувалося можливості ухвалення Конституції на загальнонаціональному референдумі. Принаймні у двох країнах Євросоюзу саме так було зроблено. Тож питання, мати таку норму, чи ні, лежить не у правовій площині, а в площині політичної доцільності. Ми поспілкувались і, в принципі, винесли цю тему за дужки і для обговорення на рівні політичної стратегії, а не на рівні відповідності якимось правовим документам», — сказав О. Лавринович.

Міністр юстиції також наголосив, що норма про можливість прийняття поправок до Конституції на Всеукраїнському референдумі повністю відповідає Конституції, і з цього приводу є рішення Конституційного Суду від 2005 року. «У Конституції чітко є кілька принципів: єдиним джерелом влади в Україні є народ, і неможлива зміна позиції, яка змінює суспільний устрій, без українського народу. І єдиним способом прийняття безпосередньо рішень є загальнонаціональний референдум. Тому що немає іншого способу прийняття рішень усіма громадянами», — зазначив він.

Дослівно

Микола Азаров: «Я дуже хочу, щоб це зрозумів кожен народний депутат. Час, витрачений на блокування роботи парламенту, віддаляє нас від визначеної українським суспільством мети стати частиною об’єднаної Європи. Не від уряду зараз залежить, а від Верховної Ради, тому що більшість питань стосується законодавчих рішень».

Перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов, міністр юстиції України Олександр Лавринович.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.