або Як забудовник обдурив владу і громадськість, щоправда, не без потурання Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю
В історичній частині Вінниці, поруч із пам’яткою архітектури загальнодержавного значення — Домініканським монастирем та першою кам’яною будівлею міста — Єзуїтським монастирем, на площі лише в 6,5 сотки землі зводять будинок, який, за документами Державного архітектурно-будівельного контролю значиться як одноквартирний, але його площа... 5822 квадратні метри, висота — 11 поверхів. Таку інформацію на прес-конференції повідомив директор департаменту архітектури, містобудування та кадастру Вінницької міськради Максим Мартинюк.
За словами посадовця, це кричущий факт порушення всіх чинних норм і правил будівництва, а також прав громадян, які мешкають у сусідніх будинках. Тому міськрада зробить усе можливе, щоб зупинити таке будівництво. За зверненням міськради, перевіркою документів на скандальний об’єкт займається прокуратура. Ще одна заява про припинення будівництва направлена до суду.
— На превеликий жаль, органи місцевого самоврядування позбавлені важелів впливу на процеси, пов’язані з будівництвом, — каже Максим Мартинюк. — Ми вже не видаємо дозволів на будівництво, не маємо права контролювати роботи та приймати об’єкти в експлуатацію. Можемо впливати лише на етапі попередньої проектної пропозиції, яка у випадку з названим об’єктом відповідала встановленим вимогам. Але коли почалися роботи, проект виявився абсолютно іншим. Це стало очевидно із самої споруди. Так обдурювати міську владу не дозволяє собі жоден серйозний забудовник. 
Колишні функції органів самоврядування в галузі будівництва тепер здійснює Державна інспекція архітектурно-будівельного контролю і її структури в регіонах. «Ця структура зобов’язана зупинити спорудження такого об’єкта, для цього наділена всіма повноваженнями, — наголошує Максим Мартинюк. — Але ж не поспішає цього робити. На наш запит навіть не надано копії документів».
Історія скандального об’єкта бере початок у 2007 році. У той час на місці нинішньої забудови розташовувався приватний старий двоповерховий житловий будинок. Його викупив нинішній забудовник. У документах декларував проведення реконструкції з надбудовою мансардного поверху. Попередню проектну пропозицію надав до міськради. Департамент архітектури, містобудування та кадастру зробив аналіз проекту з припискою: не змінювати тип садибного будинку для проживання однієї сім’ї. Ще одне застереження стосувалося необхідності дотримання чинних будівельних норм. «На цьому повноваження міськради вичерпалися», — наголошує співрозмовник. За його словами, до 2012 року територія залишалася огородженою й роботи не проводилися. Торік до інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю забудовник подав декларацію про підготовку до початку будівництва. Як стверджує пан Мартинюк, у документах зазначено, що це буде каркасно-монолітна будівля із стінами з газоблоків, з двома ліфтами: один — вантажний, інший — вантажно-пасажирський. Кількість повноцінних поверхів — дев’ять, додатково — мансардний та цокольний. Кількість квартир — одна, загальна площа — 5822 квадратні метри.
Максим Мартинюк висловив припущення, що після завершення робіт забудовник мав намір через маніпуляції із правовстановлюючими документами «подрібнити» об’єкт на квартири з подальшим продажем.
— Як фахівець, авторитетно заявляю, що проживання в такому будинку було б небезпечне з багатьох причин, — каже пан Мартинюк. — По-перше, проект не погоджено з головним архітектором міста, тому відстань до сусідніх будівель не відповідає встановленим будівельним нормам, По-друге, так само не дотримано протипожежні норми, тут немає місця для під’їзду, в разі потреби, пожежних машин. Наявні комунікації не розраховані на навантаження, що його потребуватиме багатоповерхівка. Про паркування автомобілів чи створення ігрових майданчиків для дітей мова взагалі не йде.
Те, що будівництво на вулиці Червонохрестівська, 12, у Вінниці буде зупинено, в посадовця не викликає жодного сумніву. Надто багато порушень, на які ніхто не захоче закривати очі. А ось чи будуть покарані чиновники з Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю, які дали добро на такі порушення — питання залишається без відповіді.
— Якщо суд прийме рішення про знесення будинку на вулиці Червонохрестівська, 12, а в Державній інспекції архітектурно-будівельного контролю заявлятимуть, як це бувало не раз, що немає коштів, міськрада знайде їх, — наголошує Максим Мартинюк. — Щоб уникнути в подальшому складніших проблем, з якими могли б зіткнутися не тільки ті, хто вселився б у таке житло, а й ті, хто проживає поруч у сусідніх будинках.
На знімку: оце і є одноквартирний будинок.