У найбільшій піщаній пустелі світу Руб-ель-Халі в Об’єднаних Арабських Еміратах 24 червня загинув український автогонщик засновник першої української команди на ралі «Дакар» Вадим Нестерчук.

— Трагічну новину мені повідомила мати Вадима, — сказала у розмові з журналістом «Голосу України» вчителька Калинівської загальноосвітньої школи №1 на Вінниччині дружина старшого брата Вадима Роза Нестерчук. — Сталося це в понеділок. Інших подробиць поки що не знаю. Мій чоловік Олег вирушив до Еміратів, щоб доставити тіло на батьківщину. Де будемо ховати, ще не визначилися. Могила батька Вадима в Калинівці, а мати проживає з ним у Києві.

Наприкінці травня ц. р. Вадим приїздив у рідну Калинівську школу №1. Вручав іменні стипендії, які запровадив в пам’ять про батька Володимира Яковича Нестерчука.

— У цій школі рідна кожна сходинка, — сказав у своєму виступі на святі останнього дзвоника Вадим Нестерчук. — Мені пощастило, що батько навчив мене не лише життєвої мудрості, а й допоміг отримати гарні знання, завдяки чому я закінчив школу із золотою медаллю. І ця стипендія — найкраща данина пам’яті про нього, адже вона допомагає продовжувати його добру справу — здобувати освіту талановитим дітям.

Стипендіатами є діти з багатодітних і малозабезпечених родин. У нинішньому році ними стали Юрій Бистревський з села Іванів, Юлія Наконечна з Глинська та Любов Килівник із Сальника. Відомий спортсмен зобов’язався виплачувати їм по дев’ять тисяч гривень щороку протягом усього часу навчання в обраному закладі. Ще десять учнів шкіл району за досягнення у спорті отримали грошові винагороди від знаменитого земляка.

— Вадим сам запропонував, щоб останній дзвінок пролунав з його автомобіля, — каже методист Калинівського райвідділу освіти Тамара Смутна. — Він приїхав на тій автівці, на якій виступав на змаганнях. Пропозиція виникла спонтанно, коли обговорювали з ним сценарій. Про коло пошани мова не йшла. Ми одразу підтримали його пропозицію. Одинадцятикласниця Ілона Болюбаш із дзвоником у руках сіла в автомобіль, і на шкільному подвір’ї зробили коло пошани. В якусь мить мені, чомусь, так сумно стало...

За повідомленнями російських інформагентств, машина українця загрузла в сипучому піску. Разом з помічником відкопати її не вдалося. Нестерчук пішов шукати допомогу. Під час переходу загинув через зневоднювання організму.

Вінницька область