Понад 200 викладачів і студентів Вінницького національного аграрного університету протестували проти спорудження готельно-розважального комплексу поруч з навчальним закладом і університетським ботанічним садом.

— «Руки геть від ботсаду! Ганьба!» — вигукували студенти, б’ючи ногами і кулаками у високий паркан з бляхи, який несподівано виріс поруч з корпусом.

Протестувальники несли в руках плакати з написами: «Не дамо знищити нашу гордість — ботанічний сад!», «Аграрний проти споювання студентів», «Владо, захисти від розпусти!».

— Невідомі нам люди без будь-якого погодження з університетом почали будівельні роботи, і дуже поспішають з їх виконанням, — каже голова профкому університету Василь Томчук. — На наше запитання робітники відповіли, що вони виконують доручену роботу, тому претензії не до них, а до керівника, але його немає, поїхав у справах. Замовника не знають.

З неофіційних джерел учасники акції дізналися, що біля університету готують майданчик для будівництва готельно-розважального комплексу.

— Якщо такий об’єкт виросте біля ботанічного саду, то наступним кроком стане його знищення, — каже один з викладачів університету. — Тоді вже дерева ніхто не врятує. Їх зріжуть вночі, як це роблять зазвичай, і протестувати буде пізно. Встановлять майданчики для пивничок і торгуватимуть алкоголем. Хто проїжджав об’їзною дорогою навколо Вінниці, не міг не звернути увагу на численні кафе і ресторани. Вони стоять при дорозі, але будиночки і столики тягнуться далеко в ліс. Те саме може бути і в нас.

Приблизно годину тривала акція протесту. Упродовж цього часу ніхто з представників забудовника не вийшов до її учасників. Зате підійшли місцеві жителі. Вони також долучилися до викладачів і студентів. Сказали, що й надалі готові брати участь в акціях протесту. 

Мітингувальники написали листа міському голові Вінниці Володимиру Гройсману і голові облдержадміністрації Івану Мовчану. У ньому звертають увагу на те, що навчальний заклад — не місце для спорудження об’єктів, у яких споюватимуть студентів.

Утім, після того як акція завершилася, робітники продовжили працювати. Протистояння триватиме й далі. За словами учасників акції, вони ще прийдуть захищати навчальний заклад від тих, у кого жадоба до наживи перемагає здоровий глузд.

Фото автора.

Студенти і викладачі ВНАУ одностайні в тому, що навчальний заклад —    не місце для спорудження об’єктів, де споюватимуть студентів.