«Геть «Монсанто!» — скандували учасники акції протесту під стінами Вінницької облдержадміністрації. Понад 30 вірян з низки релігійних організацій (дехто — разом з дітьми) висловили невдоволення тим, що компанія має намір будувати у місті завод з виробництва насіння кукурудзи. Протестувальників підтримали козаки полку імені Івана Богуна.

Акція відбулася після того, як «Монсанто» подала заявку на участь у тендері на оренду 80 гектарів землі у промисловій зоні на околиці Вінниці.

— Хоча представники компанії стверджують, що вироблятимуть насіння лише традиційної селекції, її репутація не дає підстав вірити в такі обіцянки, — каже отаман полку Володимир Воловодюк. — Адже ця міжнародна компанія відома як виробник генно-модифікованого насіння. Ми прагнемо не допустити, щоб таке підприємство з’явилося у нашому місті. І в жодному іншому регіоні України.

Валерій Ковальов, керівник православного центру «Святий Георгій», наголошує, що віруючі серцем вболівають за свою землю, щоб вона не стала відстійником брудних технологій, щоб діти на ній росли здоровими.

Протестувальники тримали плакати з написами: «Захистіть нашу землю і дітей від варварів» та «Ні — ГМО!». Вони вимагали винести питання будівництва заводу на засідання спеціальної комісії облради з подальшим обговоренням на сесії, яка запланована на 22 червня (у цей день, за словами організаторів акції, пікетувальників буде ще більше!).

— На жаль, поки що зібрати комісію не вдалося через неявку багатьох депутатів, — коментує її голова, депутат облради Наталія Солейко. —Тому засідання перенесли на 18 червня.

Тим часом міський голова Вінниці Володимир Гройсман (на знімку ліворуч) переконаний: «Земля не має пустувати, бо місту потрібні нові підприємства, а людям — робочі місця. Чи виграє тендер ця компанія, прогнозувати зарано».

Вінниця.

 

Фото автора.