Систему комп’ютерної ідентифікації функції людини презентували на спільному засіданні Вченої ради Вінницького національного медичного університету імені Пирогова та колегії Міністерства охорони здоров’я.

Віртуальна модель людського організму в найменших подробицях (на клітинному рівні) відтворює його діяльність як у нормальному, так і в патологічному стані, показує реакцію на дію зовнішніх чинників і застосування ліків, дає змогу прогнозувати розвиток хвороб.

Над створенням новинки науковці університету працювали протягом 15 років. Її ініціатором і автором ідеї є ректор університету Герой України Василь Мороз. «Наша модель — це унікальна спільна розробка науковців та програмістів центру нових комп’ютерних технологій університету, спрямована на врятування хворих, — сказав під час виступу Василь Мороз. — Це ще один крок до світових освітніх стандартів у медицині». Адже нова система дає можливість навчати студентів у віртуальному вимірі, моделювати ситуації з лікуванням хворих, спостерігати за процесами, які відбуваються в організмі після введення того чи іншого медичного препарату.

На думку міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, новинка вінницьких вчених — справжня революція у підготовці майбутніх лікарів і лікуванні хворих. У спільному засіданні Вченої ради університету та колегії Мінохорони здоров’я взяв участь президент Національної академії медичних наук України Андрій Сердюк, члени Національної академії медичних наук України та ректори медичних навчальних закладів, керівники області та міста.

Фото Олександра ЛАПІНА (Укрінформ).